Néhány meglepetésre is bukkanhatunk a listában.

Az Apple hétfő este 19:00-kor startoltatta el az iOS, iPad OS és Watch OS legújabb verzióit. Rengeteg újdonságról, javításról már korábban is hallhattunk vagy az Apple vagy különböző tartalomgyártók jóvoltából. Ám akad néhány funkció, melyet eddig egyáltalán nem találhattunk meg az almás készülékeken, így érdemes ezekről is néhány szót ejteni.

Ütemezett összegzések

Az iOS 15 lehetőséget nyit arra, hogy egy-egy pörgősebb nap után a telefonunk segítsen utolérni az esetleg nap közben kimaradt értesítéseket. Ha felkeressük a beállításokban az értesítések szekciót, majd a Ütemezett összegzés szekciót, akkor megadhatunk időpontokat, amikor a telefonunk egy kivonatot küld a beérkezett értesítésekből. Kiválaszthatjuk, hogy mely alkalmazások jelzéseit vegye figyelembe, így az általunk feleslegesnek ítélt appok üzeneteit egyszerűen ki is hagyhatjuk.

iCloud Private Relay – A zseb VPN

Az iCloud Private Relay funkció az iCloud+ előfizetőknek elérhető, de az 50GB-os csomag 299 forint, így nem kell hatalmas adósságokba vernünk magunkat miatta. Ahogy azt sejteni lehetett az opció tényleg egy beépített VPN-t takar. A tesztjeink alapján továbbra is magyar IP címet kapunk, ám a szolgáltatónk helyett egy átjátszóállomást látnak az általunk felkeresett weboldalak. Használata gyerekjáték, szó szerint csak egy kapcsolót kell átbillentenünk és máris indulhat a biztonságos böngészés.

Ne hagyd el az iPhone-od!

A megújult Lokátor alkalmazás egy meglehetősen egyszerű, de hasznos funkcióval bővül. Beállíthatjuk, hogy a program jelezze, ha a telefonunk nincs többé egy másik eszköz (pl. MacBook, Apple Watch vagy AirTag) közelében. Így hamar észrevehetjük, ha esetleg elhagytuk volna a telefonunkat vagy egyéb Apple eszközünket valahol.

Live text

Sosem volt még ilyen egyszerű a szöveg másolása képekről, a Live Text névre hallgató funkció is az iOS 15 újdonsága. A funkció működik fényképezés közben, valós időben is, de már kész képeket lapozva is kimásolhatjuk játszi könnyedséggel az azokon található szöveget. Vannak még limitációk, a magyar ékezetes betűket nem igazán akarja felismerni, de ezen kívül tökéletesen működik, legyen szó akár gépelt, akár kézzel írott szövegekről.

Safari kiegészítők

Továbbfejlődött az iOS beépített böngészője is, mostantól a bővítményeknek sem állja útját a cég. Természetesen a fejlesztőknek a lefektetett követelményeknek meg kell felelnie, de nem hisszük, hogy ez problémát okozna. A Beállítások > Safari > Bővítmények résznél megpillanthatjuk az éppen engedélyezett kiegészítőket, illetve újakat is kereshetünk az App Store-ban.

Pull to Refresh Safariban

Már el is indult az újratöltés

A Chrome felhasználók most biztosan felszisszennek, de az Apple böngészője csak most kapta meg ezt a funkciót. Átalakította az Apple az URL szekciót, alapértelmezetten a képernyő alján található meg hétfő óta. Így kiváló lehetőség nyílt arra, hogy végre implementálhassák a Pull to Refresh funkciót, azaz ha lefelé húzzuk a weboldal tetejét, akkor újratölti az egészet a böngészőnk.

SharePlay

Kakukktojásról beszélhetünk a SharePlay esetében, hiszen még nem került engedélyezésre, egy későbbi iOS verzióban élesíti majd az Apple. Igazi közösségi funkcióról beszélhetünk, gyakorlatilag FaceTime közben végignézhetünk egy általunk kiválasztott filmet vagy épp közösen meghallgathatunk egy frissen kiadott albumot. Az első béták során még kipróbálható volt, reméljük nem kell sokat várni már az érkezésére.

Te frissítettél már iOS 15-re?

https://leet.hu/shop/back2school/

×