2021-ben már azt gondolhatnánk, hogy az ilyen ősi trükköknek manapság már senki nem dől be, aztán kiderül, hogy bizony nagyon sokan vannak még vakon az interneten.

Az iPhone 13 bemutató eseménye sokaknak drámaian altérő dolgok miatt lesz kifejezetten emlékezetes. Pedig olyan óriási bejelentések csak nem történtek, pedig mindenki nagyon bízott benne, ezért a legtöbbeknek csalódás is volt az Apple újabb készüléke.

A szeptember 14-i esemény után kutakodva a Google találati listájában néhányan az Apple oldalához nagyon hasonló helyen köthettek ki, ahol ugyancsak ment egy videó, amiben Tim Cook Apple-vezér magyarázott valamiről. Ha valakinek akkor nem tűnt fel, hogy egy régebbi felvételt néznek és ott maradtak, egészen különös értesítéseket kezdtek kapni, ami egy másik oldalra, a www.2021.apple.org-ra tereltek.

A Zscaler biztonsági cég szerint ez az Apple hivatalos oldalának egy másolata volt, ami emellett még Bitcoin-nyereményjátékot is hirdetett. Az ilyen fajta átverések szinte egyidősek az internettel: küldj el ide ennyi és ennyi pénzt – esetünkben kriptovalutát, és annak sokszorosát kapod vissza. Annak, akinek ezek után sem lett egy cseppet sem gyanús a dolog, az egy QR-kód segítségével elutalhatott egy bizonyos, 0,1-20 bitcoinig terjedő összeget.

Ugyan mi baj lehet?

GiveAway

Mindenről ordított, hogy átverés, és ha mindez nem volna még elég, az oldal tele volt helyesírási hibákkal is, így joggal gondolhatnád, hogy azért ennek csak nem dől be senki. Az igazság ezzel szemben az, hogy bizony nagyon, de tényleg nagyon sokan bedőltek ennek a klasszikusnak – pedig az ember reflexszerűen azt gondolná, hogy akinek bitcoinja van, az valamit csak konyít a technológiához.

Az emberek több mint 69.000 dollárnyi, vagyis 20 millió forintnyi bitcoint utaltak a rejtélyes tárcára.

Az oldal azóta persze már elérhetetlen, és azok, akik bedőltek ennek az ősi trükknek már aligha fogják viszontlátni a pénzüket. Az ilyen és ehhez hasonló csalásokat viszonylag egyszerű felismerni, csupán egyetlen dolgot kell figyelembe vennünk, mégpedig, hogy senki nem osztogat csak úgy ajándékból, vagy nyereményjátékból bitcoint.

Érdemes azonban vigyázni, hiszen a csalók általában a nevesebb cégeket és ismert embereket használnak fel az átverés részeként. Korábban például Steve Wozniak arcával is próbáltak már meg hasonlót a Youtube-on, amiért Wozniak be is perelte a videómegosztót.

via – Apple Insider, Zscaler

×