Az Apple oktatóvideókat gyárt a szervizes alkalmazottjainak arról, hogyan vegyék rá az ügyfeleket arra, hogy fizessenek inkább többet náluk a javításért, mint egy másik üzletben.

Eddig sem volt különösebb titok, hogy az Apple tényleg képes megtenni bármit azért, hogy maximalizálja a bevételeit. Mondjuk, hogy ezekkel tisztában vagyunk legkevésbé az almásoknak köszönhetjük, sokkal inkább a jogvédő aktivistáknak és szivárogtatóknak, akik többször világítottak már rá a vállalat hibás működésére.

Az egyik legnagyobb botrány talán az volt, amikor kiderül, hogy az Apple szoftveresen lassítja a régebbi készülékeit, hogy ezzel ösztönözze a felhasználókat az újabb iPhone-ok vásárlására. De a független szervizekkel sem túl kedvesek, sokáig ugyanis semmilyen támogatást, hivatalos konstrukciókat és felszereléseket sem küldtek nekik, ami ugyan a Right to Repair Movement hatására most megváltozik, mint kiderült, az Apple nem csak ezzel küzdött a rajta kívülálló üzletek ellen.

Az Apple-nél sokáig beépített ügynökként tevékenykedő Andrey Shumeyko ugyanis most mutatott pár olyan videót a Vice-nak, amit eddig csak az almásokkal szorosan együtt dolgozó (AASP) és saját belsős munkatársak láthattak. Ezek amolyan kiképző videók, melyekkel a szervizeseket készítik fel arra a helyzetre, amikor egy ügyfél megkérdezi, hogy náluk miért olyan drága a javíttatás, ha egy utcával arrébb csak fele- negyedannyi?!

Így próbál meggyőzni az Apple, hogy mindenképpen náluk költsd a pénzt.

 

A videóban igazából azt láthatjuk, hogy az eladó-szervizes éppen aláássa a konkurenciát azzal, hogy önmagát jobb színben tünteti fel. Azt mondja, hogy az „eredeti” Apple alkatrészek sokkal jobbak és megbízhatóbbak, mint amit a független szervizben kapna, mert azok átesnek az cég „minőségellenőrzésén”, amire maguk vállalnak garanciát – ugyancsak ellentétben a rajtuk kívül álló szervizektől.

Ez valójában egy teljesen szokványos eladói taktika, ha valakinek el akarjuk adni a saját portékánkat egy másikkal szemben. A probléma csak az, hogy csak részben igaz a dolog, a másikban pedig nettó hazugság. Pontosabban, valóban akadnak olyan független szervizek, amik kontármunkát végeznek, de számos olyan harmadik féltől származó javítócég is akad, amely kizárólag nagyon jó minőségű utángyártott alkatrészeket, használt eredeti alkatrészeket vagy felújított alkatrészeket használ, és képes jó és precíz javításokat kínálni az Apple-nél jóval olcsóbb áron.

Az Apple viszont minden tőlük független szervizest összemosnak, és mindenkinek egyként ássák alá a hitelességét és munkáját. Legalábbis törekszik rá.

Egy másik példában egy harmadik féltől származó és egy „eredeti” kijelzőn írnak be egy telefonszámot, majd azt állítják, hogy ha a képernyőt véletlenül megérintjük hívás közben, akkor a harmadik fél képernyőjén a telefon megszakíthatja a hívást. Később azt is mondják, hogy nem eredeti kijelzővel gyorsabban merül a telefon, de valójában nem igazán van különbség a kettő között – de minimum óriási skatulya.

 

Ellentétben azzal, amit az Apple mondott a képzési videóiban, a javított telefonokba kerülő alkatrészek gyakran pontosan ugyanazok, mindegy hol csináltatjuk. A gyárak sokszor túltermelik az Apple alkatrészeket, például a képernyőket, a felesleget pedig eladják a független gyártóknak. Ha a színkalibráció nem működik, vagy a fény nem olyan jó, mint korábban, az a legtöbbször azért van, mert az Apple-nek vannak szoftveres zárásai és kalibrációs profiljai, amelyeket kiadhatna a javítás megkönnyítése érdekében, de nem hajlandó erre – írja a Vice.

„Mint olyan, aki hivatalos Apple szervizesként dolgozik, nap mint nap látom, hogy az Apple hány olyan készülékről állítja, hogy javíthatatlan, de a harmadik fél javítóműhelyei újra és újra azt bizonyítják, hogy bizony meg tudják oldani…” – mondta egy AASP a Motherboardnak azzal a feltétellel, hogy névtelenségben maradjon, mert fél az Apple megtorlásától. „Elkeserítő látni, ahogy az embereknek zavaros helyzetekkel kell megküzdeniük, amikor az Apple azt mondja nekik, hogy a készüléküket ki kell cserélni, miközben egy nem engedélyezett szolgáltató valójában hatékonyabb lenne, az Apple azonban szándékosan próbálja lebeszélni a fogyasztókat arról, hogy jobb megoldásokat keressenek harmadik féltől” 

×