Neked melyik a kedvenc részed a hosszú sorozatból? Hiszen mindenkinek megvan a kedvenc COD játéka, így a cikk végén szavazhatsz!

A Call of Duty franchise sokak szerencsés gamer gyerekkorának alapköve volt. Most, hogy jön az új rész, tegyünk egy kis visszapillantást a sorozat összes részére. Az évek alatt ezek a játékok rengeteg ember szívébe belopták magukat, még akkor is, amikor egy-két fejlesztő kicsit elhibázta a dolgokat, és a végtermék minősége nem olyan lett mint, ahogy azt a közösség megszokhatta.

Nézzük is a Call of Duty evolúcióját!

Egy videó tökéletesen összefoglalja az első játéktól kezdve a mobilon át a sorozat utoljára megjelent részéig a Black Ops Cold War-ig. A Vanguard még nincs benne, de minden játékról írni fogok pár sort, és a Vanguard sem maradhat ki belőle.

Call of Duty – 2003

Az első Call of Duty. Sajnos ilyenkor még semmilyen platformon nem érintettem meg a játékokat, így nem tudtam kipróbálni megjelenéskor, csak évekkel később. Ez a játék a Medal of Honor készítőinek másik alkotása,  ami elég sikert aratott ahhoz, hogy a játékból új rész készüljön.

Itt még az életerőnk egy csík volt, nem a megszokott regenerálódó rendszer. Amint azt láthatjátok, a játék grafikailag és játékmenet szempontjából nagyon egyszerű volt. Ez természetes, hiszen 2003-ban jelent meg a játék. Illetve az első játékról egy kicsit részletesebben is írtam már, amit elolvashattok ITT.

Call of Duty 2 – 2005

Ez volt az első Call of Duty, amivel játszottam és az első, ami többjátékos módot is támogatott. Egy hatalmas előrelépés volt az egyhez képest, mind grafikailag, mind játékmenetben. Ez volt az első COD, ahol már kezdett kiforrni az esport.

A játék gyorsan felkapott lett, amikor egy modot adtak ki rá, ami csak a versenyszerű játékra összpontosított. Rengeteg magyar játékos is megpróbálta megmutatni, hogy igen is tudnak játszani.

 

Call of Duty 3 – 2006

A Call of Duty 3 nem volt sokban más, mint az első kettő játék, maximum annyiban, hogy egy új fejlesztő, a Treyarch csatlakozott a játék készítéséhez. Érdekesség, hogy a Call of Duty 3 soha nem jelent meg PC-re, így csak konzolon volt elérhető.

Call of Duty 4: Modern Warfare – 2007

Hatalmas változtatásokon ment a játék. A modernebb hadviselés rögtön megvette a rajongókat, és hatalmas siker lett a játékból. Ez volt az a Call of Duty, ami miatt rengeteg új barátot szereztem. Ez volt az első COD, ahol a fegyveredet személyre tudtad szabni, bár nem olyan szinten, mint a mostanában megjelenő Vanguardban. Illetve az első Call of Duty, amiben megjelentek a Kill Streakek.

 

(Amint látható még 2021-ben is találni szervereket). A játék később ugyanúgy talált magának egy módot, amit a versenyzésre használtak. Játékosok hada próbált Warokat találni a mIRC segítségével, ami egy nagyon lebutított chat-program volt.

Sok profi számára még mindig ez az a Call of Duty, ami a szívükhöz közel áll.

Call of Duty: Word at War – 2008

Visszatérünk a múltba, több fegyverrel és több Kill Streakel. A játék nagyszerű volt, de nem talált magának akkora nevet, mint az Activision előző játéka, de ez volt az első COD, ahol megjelentek a Zombik.

 

Call of Duty: Modern Warfare 2 – 2009

Egy másik sikeres játéka az Infinity Warnak. A kampány tele volt csavarral és iszonyat erős témákat feszegetett, ami tetszett a rajongóknak és a mulitplayer sem maradt le. Még több testreszabhatóság és Kill Streak jelent meg a játékban.

A YouTube tele lett videókkal, ahol a játékosok megosztották, ahogy megszerzik az új Kill Streaket, ami a Nuke volt. De emellett rengeteg fegyver ikonikussá vált, a Trickshot az aranykorát élte.

 

Szerintem ezt a játékot mindenki ismeri, még akkor is, ha nem játszott vele.

Call of Duty: Black Ops – 2010

A Treyarch egy fantasztikus játékot készített. Több mint 30 millió példányt adtak el, amit megértek, hiszen iszonyat jó volt a játék, mind a sztorit tekintve, mint többjátékos módot.

 

Innen származik a ma este megjelenő Numbers event a Warzone-ban.

Call of Duty: Modern Warfare 3 – 2011

Kevésbé volt sikeres, mint az előző két Mondern Warfare játék, de ugyanúgy visszaadta azt a feelinget. Azonban a játék nem volt „saját”, hiszen rengeteg külső segítséget kellet kérnie az Infinite Ward-nak.

Call of Duty: Black Ops II – 2012

 

Sajnos ez a COD kimaradt az életemből, de természetesen a Treyarch folyatta a Black Ops sztoriszálát.

Call of Duty: Ghost – 2013

Sokan csak úgy ismerik, hogy a legrosszabb a sorozatban. Ez volt az első COD, ami az akkori next gen konzolokra is megjelent, de tele volt hibával és még az optimalizáció is förtelmes volt PC-n. Valószínűleg azért, mert a játékot túlságosan a konzolokra alkották.

Call of Duty: Advanced Warfare – 2014

Itt érkezett a Sladgehammer Games és nem kezdte túl erősen a pályafutását ezzel a játékkal. A futurisztikus játékmenet nem nyerte el először a rajongókat.

Call of Duty: Black Ops III – 2015

Az előző két játék folytatása, ám ez is egy jövőben játszódó játék volt. Itt jelent meg a falon futás lehetősége, ami nagyban megosztotta a játékosok véleményét a játékról. Itt kezdett felettébb fontos lenni a mozgáskultúra.

 

Call of Duty: Infinite Warfare – 2016

Itt már különböző bolygókon is harcot vívhattunk, és egy iszonyat menő robottársat kaptunk Ethan néven. Tényleg sikerült mindent beleadni ebbe a karakterbe, pedig nem is ember volt.

 

Call of Duty: Word War II – 2017

Miután a rajongóknak kezdett elege lenni a sci-fi hadviselésből, a játék visszatért a második világháborúba, de hiába. A Steamen az értékelés elég vegyes volt.

 

Call of Duty: Black Ops IV – 2018

Tádá, semmi meglepetés: a rajongok „örömére” a játék folytatta a Black Ops III sztori vonalát, így újra kaptunk egy futurisztikus játékot.

Call of Duty: Modern Warfare – 2019

Ez a rész hatalmas sikert aratott. Körülbelül a mi időnkben játszódó játék visszatért a Call of Duty 4 gyökereihez és ez rengeteg rajongónak tetszett. Én, amikor először megláttam, rögtön elő is rendeltem a játékot, illetve a bétával is annyit játszottam, amennyit tudtam.

 

A többjátékos mód is valami iszonyatosan jó élmény volt, nagyon elkapták ezt a játékot. Ami természetesen nem csak az én véleményem.

Call of Duty: Warzone – 2020

Mondhatni külön játékká vált a Warzone, pedig a Modern Warfare alapját használta. A Battle Royale játékmódot felhasználva rengeteg régi, illetve új játékos sikerült bezsebelni a fejlesztőknek. Szerintem ezt a játékot egyáltalán nem kell bemutatni nektek.

 

A Free to Play játék hatalmas sikert és ezzel bevételt is hozott az Activisionnek. 

Call of Duty: Black Ops: Cold War – 2020

A csili-vili camokon kívül ez a játék számomra nem tudott újat mutatni, illetve egyáltalán nem nyerte el a játékosok szeretetét, bár nem is csodálom. A két sikeres játék után az elvárások hatalmasok voltak.

 

Később a Cold War beleépült a Warzone világába és ezzel egy sztorivonalat is hozott magával, amit most már lassan 6 évad óta követhetünk.

Call of Duty: Vanguard – 2021

Visszatérünk a második világháborús időszakhoz, rengeteg újdonsággal. A nyílt béta időszak a cikk írásakor még mindig tart, így te is kipróbálhatod a Call of Duty új játékát szerda estig.

 

A nyílt béta időszaka alatt rengeteg hibába ütközött a játék, de számomra nagyon élvezetes volt. A felszerelések is teljesen örül módon személyre, vagyis inkább fegyverre szabhatóak. Várom, hogy milyen lesz a kész játék.

Amint láthatjuk, a sorozat hatalmas változáson ment át, mint grafikailag mint játékmenetileg. Az évek alatt a Call of Duty sok hibát vétett, de mégis sikerült megtartani a hatalmas rajongótábort, amit az évtizedek alatt épített.

Neked melyik volt a kedvenc Call of Duty játékod?

supersurvey

boritókép: GamingScanhttps://www.youtube.com/channel/UC05v8PDbY1pdVQ_SvbJik1g

×