Tech/Tudomány

Kapaszkodj meg: Afrikában 700 TB adatot küldtek lézeres „fényinternettel”

A Google anyavállalata, az Alphabet egészen komoly eredményeket ért el a Project Taara-ként futó lézeres, pontosabban két pont közötti fény alapú internetének fejlesztésében. Mint arról beszámoltak, ilyen formában sikeresen létesítettek és tartottak fenn 20 Gbps sebességű internetkapcsolatot egymástól kilométerekre fekvő települések között.

A fényinternet a Kongói Köztársaság két városa, Brazzaville és Kinshasa között jött létre, mellyel jócskán lefaraghatnak ez utóbbi internetköltségein. Kinshasában ugyanis ötször drágább az internet, mint a Kongó folyó túloldalán fekvő Brazzavilleben, aminek az az oka, hogy senki nem akar a folyón keresztülvezetni egy optikai szálat. Ezért ahhoz, hogy Kinshasában egyáltalán legyen internet, 400 kilométer hosszú üvegszálas vezetéket futtattak végig a folyó mentén, miközben a másik város csupán 5 kilométerre van tőle.

Az Alphabet Taara lézersugara viszont kiküszöböli ezt a problémát, amely már 20 napja működik a két város között, 99,9 százalékos pontossággal, több mint 700 TB-nyi adat futott keresztül rajta.

A Taara egy lézert lő lefelé egy 45 fokos tükörbe, vagyis a fénysugár összesen 90 fokot zár be. A kapcsolat létrehozásához a Taara végpontjai megkeresik egymást, érzékelik a másik fénysugarát, és „kézfogásként” egymáshoz kapcsolódnak, hogy nagy sávszélességű kapcsolatot hozzanak létre. A tükrök mozgathatóak, így a Taara mindkét vége kis korrekciókat végezhet, ha szükséges.

A technológia egyetlen hátulütője, hogy viszonylag könnyen zavarható. Az Alphabet szerint a köd, az eső, a madarak – és egy esetben egy kíváncsi majom – is akadályozhatja a megfelelő kapcsolatot a két pont között, de ennek kiküszöbölése is egészen jól halad. Emiatt viszont inkább plusz lehetőségként tekintenek rá, mellyel kitölthetik azokat a réseket, ahol a gyorsabb, megbízhatóbb módszerek (például az üvegszálas) nem, vagy csak nagyon drágán valósíthatóak meg.

A Space X egyébként most kezdett el valami nagyon hasonlót csinálni, a Starlink műholdjait űrlézerekkel szerelte fel a műholdon belüli optikai kommunikációhoz. Az ilyen formában létesített űrbéli kommunikáció azonban sokkal hatékonyabb mint a földi, hiszen ott aligha zavarja bármi is a jelátvitelt.

via – Ars Technica, Tweak Town, The Verge

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ingyen osztják a legfullosabb The Outer Worlds kiadást és a Thief rebootot

Bódi Dániel 2024.04.04. - Idén előbb jött a karácsony - bár asztalt kopogtatva előrebocsátom, hogy…

38 perc telt el azóta...

Csapj le a boszorkányos Palworld frissítésre: itt az első bossharc!

Gábor János 2024.04.04. - Megjött a Palworld v0.2.0.6 számú frissítése, ami egy sor újdonságot hoz…

2 óra telt el azóta...

Ez Rebirth Island legjobb párosa az új Warzone szezon első napjaiban

2024.04.04. – Április harmadikán megérkezett a Warzone és Modern Warfare III soron következő frissítése. Nagy…

2 óra telt el azóta...

8 szanaszét cenzúrázott, mégis isteni videojáték az elmúlt 20 évből

Gábor János 2024.04.04. - Aligha árulunk el újdonságot azzal, hogy a játék- és sztorifejlesztés során…

3 óra telt el azóta...

Ha nem kapsz elég lájkot, ez a kamu közösségi oldal eláraszt velük

2024.04.04. - Valljuk be, mind ismerünk a közösségi oldalakon olyan embereket, akik imádják, ha sokan…

4 óra telt el azóta...

Teljesen átalakulhatnak a PC-k, már nyáron elkezdődhet a folyamat

2024.04.04. – A hordozható és asztali gépek szépen lassan két nagy táborra kezdenek szétszakadni. Míg…

4 óra telt el azóta...