Afrikában két egymástól kilométerekre fekvő város között létesítettek lézeres internetkapcsolatot, ami 20 nap alatt 700 TB-nyi adatforgalmat bonyolított le.

A Google anyavállalata, az Alphabet egészen komoly eredményeket ért el a Project Taara-ként futó lézeres, pontosabban két pont közötti fény alapú internetének fejlesztésében. Mint arról beszámoltak, ilyen formában sikeresen létesítettek és tartottak fenn 20 Gbps sebességű internetkapcsolatot egymástól kilométerekre fekvő települések között.

A fényinternet a Kongói Köztársaság két városa, Brazzaville és Kinshasa között jött létre, mellyel jócskán lefaraghatnak ez utóbbi internetköltségein. Kinshasában ugyanis ötször drágább az internet, mint a Kongó folyó túloldalán fekvő Brazzavilleben, aminek az az oka, hogy senki nem akar a folyón keresztülvezetni egy optikai szálat. Ezért ahhoz, hogy Kinshasában egyáltalán legyen internet, 400 kilométer hosszú üvegszálas vezetéket futtattak végig a folyó mentén, miközben a másik város csupán 5 kilométerre van tőle.

Az Alphabet Taara lézersugara viszont kiküszöböli ezt a problémát, amely már 20 napja működik a két város között, 99,9 százalékos pontossággal, több mint 700 TB-nyi adat futott keresztül rajta.

A Taara egy lézert lő lefelé egy 45 fokos tükörbe, vagyis a fénysugár összesen 90 fokot zár be. A kapcsolat létrehozásához a Taara végpontjai megkeresik egymást, érzékelik a másik fénysugarát, és „kézfogásként” egymáshoz kapcsolódnak, hogy nagy sávszélességű kapcsolatot hozzanak létre. A tükrök mozgathatóak, így a Taara mindkét vége kis korrekciókat végezhet, ha szükséges.

Project Taara pointing and tracking system

A technológia egyetlen hátulütője, hogy viszonylag könnyen zavarható. Az Alphabet szerint a köd, az eső, a madarak – és egy esetben egy kíváncsi majom – is akadályozhatja a megfelelő kapcsolatot a két pont között, de ennek kiküszöbölése is egészen jól halad. Emiatt viszont inkább plusz lehetőségként tekintenek rá, mellyel kitölthetik azokat a réseket, ahol a gyorsabb, megbízhatóbb módszerek (például az üvegszálas) nem, vagy csak nagyon drágán valósíthatóak meg.

A Space X egyébként most kezdett el valami nagyon hasonlót csinálni, a Starlink műholdjait űrlézerekkel szerelte fel a műholdon belüli optikai kommunikációhoz. Az ilyen formában létesített űrbéli kommunikáció azonban sokkal hatékonyabb mint a földi, hiszen ott aligha zavarja bármi is a jelátvitelt.

via – Ars Technica, Tweak Town, The Verge

×