Kirgizisztánról az embernek nem pont a kriptovaluta-bányászat jut először az eszébe, pedig már ott is egyre nagyobb problémákat jelentenek az illegális tevékenységek.

Kirgizisztán Közép-Ázsia egy meglehetősen gyönyörű országa, aminek a gazdasága alapvetően a mezőgazdaságra épül, de mellette akad némi elenyésző ipara is. Az utóbbi időkben viszont itt is elkezdett megjelenni a kriptovaluta-bányászat, mint megélhetési forma, melyhez Kirgizisztán kormánya meglehetősen barátságosan áll.

Például 2021 januárjában benyújtott törvénnyel szabályoznák a kriptokereskedelmet és bányászatot, ez utóbbit pedig szigorúan is veszik, ugyanis a városok elektromos hálózata nem bír el akármennyi terhelést. Ez a világon persze mindenhol így van, azonban ebben az ázsiai országban különösen. Viszont még így is vannak olyan egyszerű gazdagságra törekvők, akik másokra fittyet hányva terhelik le a hálózatokat illegális bányászattal, többször áramkimaradásokat okozva ezzel.

A kirgizisztáni hatóságok így bukkantak nem kevesebb, mint 500 illegálisan működő bányászfarmra, melyeket egyetlen – egyelőre meg nem nevezett emberhez vezettek vissza.

A szakemberek szerint nem volt különösen nehéz dolguk ráakadni a farmokra, ugyanis egy-egy ilyen berendezés 1000-3000 kilowattot fogyaszt óránként, ami jelentősen leterheli az elektromos hálózatot. Továbbá a törvénytervezetet is a Pénzügyi Akció Munkacsoporttal együttműködve tervezték, hogy megfelelően segítsék vele a kirgiz hatóságokat a kriptovaluták pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatainak ellenőrzésében.

Viszonyításként, egy Xbox Series X játékkonzol a legrosszabb esetben 325 wattot fogyaszt, ami átszámolva 0,325 kilowattot jelent óránként. Egy-egy lefoglalt bányászegység ennek minimum a 3000 szeresére, legrosszabb esetben majdnem 10.000 szeresére tart igényt óránként, méghozzá éjjel-nappal, hiszen a bányász eszközök sosem pihennek.

via – 24.kg, Cryptopolitan

×