Két héttel ezelőtt publikáltuk a kérdőívet, ideje kiértékelni.

Két héttel ezelőtt publikáltuk a „Derítsd ki, hogy mennyire vagy játékfüggő!” kvízünket. Az átlagtól eltérően itt nem a tudásotokat kamatoztathattátok, hanem a 9 feltett kérdés alapján az algoritmus megválaszolta, hogy melyik kategóriába tartozol. Természetesen nem értelmezhető a kidobott válasz konkrét eredményként, ám a 5+ pont már komoly aggodalomra adhat okot. Szerencsére több ezer válasz érkezett, így ez már elég nagy minta ahhoz, hogy le lehessen vonni belőlük néhány következtetést.

Nézzük is meg, hogy mennyire játékfüggő nemzet a magyar!

Egy kis földrajz

Nem meglepő módon ismét hazánk piroslik a legjobban, de az átlagtól eltérően több országnál is sárga színezést láthatunk. Az Egyesült Királyságban és Erdélyben élő magyar gamer közösség ismét hozta a formáját, hiszen azokon a helyeken szintén piroslik a térkép.

Az eredmény és néhány kiragadott kérdés

Ha kiragadottan nézzünk az algoritmus által kidobható 3 értékelést, akkor nem is tűnik annyira rossznak az eredmény, hiszen „csak” a kitöltők egyötöde tartozik a játékfüggő kategóriában. Ezt 5 pont felett adta a kérdőív. Ha azt nézzük azonban, hogy az átlagpontszám 5.0 körül volt, akkor elkeserítőbb a helyzet, ha kicsit szigorúbban vesszük a pontozást, akkor a kitöltők fele a játékfüggő kategóriába esett volna. Bár célzott kérdőív volt, így is szomorú látni, hogy ennyien nem tudnak nemet mondani a játékokra, ha a helyzet épp azt kívánná.

A fenti kérdés adhatja meg a miértre a választ. A megkérdezettek több mint fele azt állította, hogy a játék számukra egy kiút vagy menekülés a valóságtól. Játszadozás közben nem kell gondolni a melóra, az iskolára vagy bármilyen más jellegű problémánkra.

A fenti válasz ismét az bizonyítja, hogy nem volt túlzó az 50%-os becslésünk korábban. A válaszadók fele nem tudta abbahagyni a játékot, akkor sem, ha úgy érezte kevesebbet kellene gép előtt ülnie.

Ennél a kérdésnél volt a legmegdöbbentő az arány, a válaszadók 72%-a akkor is folytatta a játékot, ha tisztában volt azzal, hogy negatív következményekkel jár majd ez. Persze ez még talán érthető is, manapság én sem játszogatok túl sokat, de így is volt, hogy alvás kárára ment egy-egy esti Rocket League vagy Valorant session.

Ti meglepődtetek az eredményeken?

×