A játékfüggőségről nem a játékok tehetnek elsősorban, de ettől függetlenül létező jelenség, amit semmiképp sem érdemes félvállról venni.

Egy 15 éves spanyol fiú két hónapra kórházba került, mert már irreálisan és egészségtelenül sokat játszott a Fortnite-tal – írja a Newsweek a spanyol Revista de Psiquiatría Infanto-Juvenil nevű kisebb és kamaszkorú gyerekek pszichológiájával foglalkozó szaklap alapján.

A fiatal fiú a szakvélemény szerint annyira elveszítette a kapcsolatot a realitással, hogy teljesen és mindenkitől elszigetelődött, elvesztette az érdeklődését a környezete iránt, és teljesen leépítette a szociális kapcsolatait. Emiatt a kórházban komoly detoxikációra szorult, mert súlyos függőséget mutatott a Fortnite-tal szemben.

A kutatók a közleményben azt is elmondták, hogy a tinédzsert multidiszciplináris módszerekkel, többek között kognitív viselkedésterápiával kezelték, és szorosan együtt dolgoztak a családjával, hogy a fiú felismerje, milyen hatással van a játékfüggősége az életére.

A fiút kezelő szakemberek szerint a videojátékok önmagukban nem jelentenek és nem is jelenthetnek problémát, sőt, megfelelő használat szociális, oktatási és bizonyos terápiás területeken is hasznos lehet. Az olyan játékok azonban, mint amilyen a Fortnite nagy mértékben elősegíthetik a függőség kialakulását, melyet leginkább az egyes szezonok kihívásainak teljesítésére megszabott határidők, illetve a vágy, hogy ne veszítsük el a haladást, időben a végére érjünk, mindent megszerezzünk, feloldjunk idézhetnek elő.

Az Egészségügyi Világszervezet a függőséget/játékfüggőséget a következőképpen írja le: „a játék feletti kontroll elvesztése, a játéknak más tevékenységekkel szembeni növekvő fontossága, olyan mértékben, hogy a játék elsőbbséget élvez más érdekekkel és napi tevékenységekkel szemben, valamint a játék folytatása vagy fokozódása a negatív következmények bekövetkezése ellenére”. 

Ennek az állapotnak 12 hónapon át kell fennállnia ahhoz, hogy jelentős károsodást eredményezzen a személyes, családi, szociális, oktatási, foglalkozási vagy egyéb fontos működési területeken.

×