A Wall Street igazi farkasa elmondta, hogy mit gondol azokról, akik a kripto-őrületet kihasználva verik át az embereket. Ő tudja, hiszen évekig ezt csinálta.

Manapság minden a kriptovalutákról szól, de legalábbis egészen sokan, és egyre többen beszélnek róluk. Azonban amíg vannak valódi, komoly és mögöttes tartalommal vagy értékkel felruházott digitális valuták (például a Stablecoinok), addig a legtöbb token amolyan hype-coin, vagyis olyan kriptó, aminek mesterségesen felnyomják az árát, hogy sokan vásároljanak belőle a gyors meggazdagodás reményében.

Egy átlagos hype-coin esetében ez a gazdagság csak nagyon kevesek számára jön el, hiszen a végcél az esetek túlnyomó többségében a kiötlőjük tollasodásán túl nem nagyon mutat. Vagyis az egész egy óriási átverés, aminek a vége az, hogy a befektetők, és akik tokent vásároltak bebukják a pénzüket. Ez pedig naponta több száz, több ezer ilyen hamis tokent jelent.

Sokszor pedig neves filmeket, mémeket használnak a népszerűsítésre, sőt, sokszor még ismert embereket is felhasználnak, hogy minél több embert győzzenek meg arról, hogy ez bizony nem átverés. 2021 júliusában a FaZe Clan ilyen ügyletek miatt rúgta ki több arcát is, név szerint Kayt, Teeqot, Nikant és Jarvist.

Erről a jelenségről beszélt az igazi Wall Street Farkasa, Jordan Belfort, akinek az életéről szól az azonos című film, melyben Leonardo DiCaprio játssza a karakterét. Belfort ugyebár arról vált ismertté, hogy egy időben tőzsdeügynökként különböző csalásokkal és hamis értékpapírokkal tévesztette meg a naiv befektetőket, amivel ismereteink alapján körülbelül 21 millió dollárt keresett.

„Minden egyes kripto-üzlet… Én börtönbe kerültem azért, amit ti minden kibaszott nap csináltok” – mondta viccesen Belfort. „Kicseszettül egy pokoli helyen fognak ezért megfizetni. Az igazságszolgáltatás kerekei lassan őrölnek, de előre fele őrölnek. Ha influencer vagy, és egy szar tokent promóztál, és eladtál, amit emiatt sokan meg is vettek… A nyomokat nem lehet eltüntetni.”

Sőt, a híresen hírhedt bróker még tovább megy: szerinte ezeket az influencereket, akik így manipulálják a piacot és verik át az embereket gondolkozás nélkül 5 év börtönre kellene ítélni.

A beszélgetést az alábbi videóban nézhetitek meg, amiben az igazi Wall Street Farkasa elmondja a véleményét a kriptóról – lehet nem árt hallgatni rá:

 

https://leet.hu/shop/back2school/

×