Tech/Tudomány

Gyászol a világ: Elhunyt az informatika egyik legnagyobb úttörője, Sir Clive Sinclair

81 éves korában hosszú betegsége után londoni otthonában elhunyt az számítástechnika egyik legnagyobb és legfontosabb alakja, Sir Clive Sinclair – számolt be róla a The Guardian lánya, Belinda Sinclair közlése alapján.

Sinclair számítástechnikai jelentősége és hatása a mai napig érződik, hiszen nélküle aligha lenne olyan a videojáték-ipar is, mint amilyennek manapság ismerjük. A világ jelenlegi tech zsenijei, videojáték fejlesztői mind, mind az ő gépein edződtek, még olyanok is, mint Elon Musk, aki Twitteren fejezte ki részvétét, ahogyan a Microsoft első embere, Satya Nadella.

Sinclair története is hasonlóan kezdődik, mint a legtöbb informatikai úttörőé: 1957-ben fiatalon, 17 évesen otthagyta az iskolát, majd négy évig műszaki-tech újságíróként dolgozott. A fizetéséből félretett pénzéből aztán 1961-ben megalapította saját cégét, a Sinclair Radionics-et.

Sinclair különösen sok és érdekes találmányba kezdett, készített rádiót, digitális órát, elektromos járműveket, zsebtévét, de nem csak ezek miatt vált különös jelentőségű alakká. Ő volt az úttörője a zsebszámológépeknek is, ami egészen elképesztő elektronikai csodának számított a 70-es években, hiszen akkoriban egy átlagos számológép akkora volt, mint egy pénztárgép, de a Jerry Merryman által készített darabok is nagyobbak voltak, mint egy Sinclair.

Sinclair első számítógépe a ZX80-as volt, ami nem túl meglepő módon 1980-ban jelent meg, utódja pedig, a ZX81 volt, ami 1981-ben került boltokba. Ez a két modell különösen fontos volt az otthoni számítógépek piacán, ugyanis ez volt az első olyan otthoni gép, amit elérhető fogyasztói áron, az akkori számítógépek árának közel egyötödéért lehetett megvenni. A siker persze nem maradt el, ami egy évvel később a legendás ZX Spectrum-ban csúcsosodott – és tartott majd 10 éven át.

A ZX Spectrum köré megannyi szubkultúra szerveződött, még Magyarországon is voltak olyan Spectrumos csoportok, akik alkalomadtán összeültek játszani, programozni – és másolgatni természetesen. Megannyi iparági szakembert, programozót, feltalálót, játékfejlesztőt termelt ki ez az időszak, akik tovább vitték Sinclair lángját. Legnagyobb riválisa az amerikai fejlesztésű C64 volt, kettejük „párharca” pedig már történelmi jelentőségű.

Saját találmányait azonban nem használta személyesen. A lánya szerint soha nem volt zsebszámológépe, helyette mindig egy csúszózsinórt hordott magánál, de számítógépet sem nagyon használt, és még emailt sem küldött. Sinclairt 1983-ban ütötték lovaggá, és a 20. század egyik legnagyobb hatású embereként tartják számon.

Nincs értelme megkérdezni, hogy akarja-e valaki, mert nem tudja elképzelni” – mondta lánya, Belinda, aki szerint ez volt az apja mottója.

Köszönünk mindent, Sir Clive Sinclair, nyugodjék békében.

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Sötét fordulattal folytatódik az egyik legérdekesebb Star Wars-sorozat

Bódi Dániel 2024.04.04. - Mióta a Disney a mindenható ura a Star Wars fantáziavilágának, nagyjából…

8 óra telt el azóta...

A San Andreas fejlesztője 20 év után rántotta le a leplet a játék egy vicces titkáról

Bódi Dániel 2024.04.04. - A GTA-játékokat részben az teszi oly nagyszerűvé, hogy a megjelenésük után…

9 óra telt el azóta...

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Call of Duty még a loadoutokon is alakít

2024.04.04. – Éppen a napokban debütált a Modern Warfare III és Warzone legutóbbi szezonja, ám…

10 óra telt el azóta...

Érkeznek az új AMD CPU-k, a régi alaplapok tulajdonosai is örülhetnek

2024.04.04. – Az AMD Zen 5 processzorairól egyre több friss információ érkezett március utolsó napjaiban.…

10 óra telt el azóta...

Kevés FPS-ed van Counter-Strike 2-ben? – Nem nálad van a baj

2024.04.04. – Március 31-én ért véget a Counter-Strike 2 első, hivatalos eseménye, a Major. Koppenhága adott otthont…

10 óra telt el azóta...

Több szinten is megújulhat az iPhone 16: így néznek majd ki a telefonok

2024.04.04. – Az elmúlt időszakban több információ is érkezett az Apple iPhone 16 és 16 Pro telefonjaival…

11 óra telt el azóta...