A 2021-es év harmadik negyedévében felpörög a létszámbővítés a nemzetközi és a hazai cégeknél egyaránt.

A 2021-es év harmadik negyedévében felpörög a létszámbővítés a nemzetközi és a hazai cégeknél egyaránt – legalábbis ezt jelzi előre a ManpowerGroup, amelynek Munkaerőpiaci Előrejelzésének keretében a világ 43 országában, összesen 45 ezer munkáltatót kérdeztek meg.

Mint írják, a következő negyedévben a hazai munkáltatók 12 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét, igaz, 4 százalék csökkentést tervez. Megjegyzik, ennél nagyobb optimizmusra utoljára 2019 első negyedévében volt példa.

A koronavírus-világjárvány több szempontból is igen jelentős rugalmasságra kényszerítette a vállalatokat, mégis a következő negyedévben a hazai munkáltatók 12 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét, és mindössze 4 százalék tervez csökkentést. De hogyan érinti mindez a munkavégzés módját? A személyzeti vállalat felmérésében részt vevő hazai cégek 82 százaléka azt tervezi, hogy a következő fél-egy év során az alkalmazottak teljes munkaidőben visszatérnek a munkahelyükre. Heti 1 vagy 2 napot engedélyezne home office munkavégzést a megkérdezettek 8 százaléka, ennél gyakoribb irodán kívüli munkát csupán 10 százalékuk tart megvalósíthatónak. Kérdés, mit szólnak majd a munkavállalók, akik egyre inkább hozzászoktak az otthoni munkavégzés előnyeihez, például ahhoz, hogy bármikor hódolhattak online szerencsejáték szenvedélyüknek, így akár az lv bet oldalán is kockára tehették szerencséjüket.

A nagyok bővülnének

A létszámnövelés tervezett aránya a közepes (50 fő feletti), valamint a nagy (250 fő feletti) cégeknél a legnagyobb, mégpedig 12 és 14 százalékos. Szakértők szerint ez azt is jelenti, hogy bizonyos térségekben a hirtelen megnövekvő munkaerőigény kisebb-nagyobb hiányokat is előidézhet, mégpedig a szakmák széles körében. A kis (50 fő alatti), illetve a mikrovállalkozások (10 fő alatti) ugyanakkor kevésbé bizakodóak, körükben az átlagos várakozás 6, illetve 3 százalékos mértékű.

A ManpowerGroup felmérése a szabad pozíciók betöltéséhez kapcsolódó nehézségekről is tett fel kérdéseket. A válaszadók 77 százaléka mondta azt, hogy szembesül ilyen jellegű problémákkal, 25 százalék jelentős nehézségeket jelzett ezen a téren. De mely területekre a legnehezebb megtalálni a megfelelő munkaerőt? 28 százaléknyian a gyártás-termelést, 27 százaléknyian a működtetést-logisztikát, 13 százaléknyian az adminisztrációt-irodai támogatást, tíz százaléknyian pedig az IT-adatkezelést jelölték meg válaszként.

Világszerte meghatározó az optimizmus

A globális előrejelzés világszerte optimizmust mutat, a 43 vizsgált országból csupán Hong Kongban várható az alkalmazotti létszám stagnálása. Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi kilátások a középmezőnyben, egészen konkrétan a 43-as lista 25. helyén szerepelnek. Az élen az Egyesült Államok (+25%), Tajvan (24%) és Ausztrália (+17%) foglal helyet. Az előrejelzésben szereplő uniós országok közül a leglátványosabb munkaerő-bővülés Görögországban, Írországban (15-15%) és Horvátországban (+14%) várható. A magyarországinál kisebb mértékű bővítésre számítanak ugyanakkor Spanyolországban (+4%), Csehországban (4%), Portugáliában (+5%), Finnországban (+6%), valamint Szlovákiában, Lengyelországban és Olaszországban (+7-7%) is.

×