Kínai kutatók olyan pólót találtak fel, amivel a jövőben akár a mobilunkat is feltölthetjük.

Az Index számolt be a kínai Fudan Egyetem kutatóinak fejlesztéséről, amely lehetővé teszi az okoseszközök töltését vezeték nélkül, egy pólón keresztül. Az eredetileg a Nature tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a szövetbe szőhető akkumulátor 85,69 wattórányi energia tárolására is képes kilogrammonként.

A tanulmány alapján az energiát a póló mellkasi részén tárolná az akkumulátor, ami egy QI-szabványt használó vezeték nélküli technológiával juttatná az eszközökbe – mint fülhallgató, okosóra, mobiltelefon stb.

A Fudan kutatói úgy alkották meg a textilakkumulátort, hogy kicsi, szál alakú lítium-ion akkumulátorokat készítettek lítium-kobalt-oxidokkal bevont alumíniumhuzalból (pozitív elektróda) és grafitbevonatú rézhuzalból (negatív elektróda). A két elektróda között speciális szigetelést alkalmaztak a rövidzárlat elkerülése végett. Minél hosszabb szálat hoztak létre, a belső ellenállás úgy csökkent – írja az Index.

A kutatók szerint  500 teljes ciklust követően a tesztelt anyag képes volt újkori kapacitásának 90,5 százalékát megtartani.

Kép: Vice

Sőt, elméletileg még külső behatások sem voltak hatással az akkumulátor élettartamára, sem félbehajtva, sem vizet érve, de még egy 1300 kilós autó alatt összenyomva sem volt hajlandó megadni magát, sőt, ez utóbbi során még energia átadásra is képes volt.

A kutatás egyik vezetője, Peng Huiseng azonban elmondta, hogy találmányuk energiasűrűsége még messze elmarad a hagyományos telepektől, de nagyjából 2-5 éven belül elkészülhet az a prototípus, amelyet tömeggyártásba is küldhetnek.

via – Index, Vice

https://leet.hu/shop/back2school/

×