Egy évvel a MOW megjelenése után megérkezett a D vezeték nélküli változata is.

2019 májusában olyan lavinát indított el az addig leginkább billentyűzet és egérkiegészítőkkel foglalkozó  Glorious PC Gaming Race melyre talán még ők maguk sem számítottak. Bemutatták a Model O névre hallgató egerüket, mely igazi világsiker lett. Nem véletlenül! Végre olcsón hozzájuthattunk egy kiváló szenzorral ellátott pehelykönnyű egérhez. Előtte is léteztek hasonló modellek, de azokat addig csak sokkal drágább árcédulával felvértezve találtuk meg a boltok polcain. Aztán később persze a többi gyártó is csatlakozott hozzájuk, manapság szinte nincs is olyan neves cég, akinek ne lenne könnyű, „lyukacsos” egere. Azóta több verzióval is jelentkezett a cég, a „D” szériában az ergonomikus egerüket köszönthetjük, a „-” előtaggal ellátott egerekben, pedig az O és D kisebb változatait. Természetesen ők sem maradhattak ki a vezetéknélküli őrületből, tavaly meg is jelent a Model O Wireless.

Ezúttal a D változat dobta el kábeleit, nézzük is meg, hogy hogy sikerült!

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 69g
  • Szenzor: Glorious BAMF Sensor
  • Méret(mm): 128×61×42
  • Kapcsolók: Saját kapcsolók a Kaihl cég közreműködésével, 80 millió kattintásra hitelesítve
  • Kábel típusa: Paracord / Ascended – 2 méter
  • Maximum polling rate: 1000 Hz
  • Maximum CPI: 19000
  • LOD: 0.7 – 1.7 mm között állítható
  • Színek: Matt fehér és fekete
  • Talpak: PTFE, 0.81 mm

A csomagolás a gyártótól megszokott sima doboz maradt, az SPC Gearen kívül úgy néz ki senki sem mer letérni a klasszikus útról. Minek is változtatnának a megszokott dolgokon, főleg ha elég kellemes design elemekkel tele tudják pakolni. A csomag tartalma már egy fokkal izgalmasabb, hiszen egy vezetéknélküli egérnél már több dologra számíthatunk. Nézzük is, hogy mit találunk a dobozban:

  • Model D Wireless egér
  • USB-A – USB C Ascended kábel
  • USB-C <> USB dongle adapter
  • USB A Wireless vevő
  • További, nagyobb talpak az egérhez
  • Matricák, használati utasítás

Külalak, gombok

Ha valaha találkoztál már a Model D-vel, akkor nagy meglepetés nem fog érni. Az egér elég nagy méretű, így leginkább a közepes vagy annál nagyobb tenyérrel megáldott játékosoknak lehet jó választás. Palm fogásra is tökéletesen alkalmas lehet az ergonomikus kialakítása miatt, az oldalsó gombok is a szokásos bal oldalon kaptak helyet. Hiába a Wireless kivitel, sikerült megőrizni a 69 gramm környéki súlyt a vezetéknélküli modellnél is, ráadásul úgy, hogy a fő gombokon található lyukak el is tűntek. Az RGB kedvelőknek is jó hírekkel szolgálhatunk, természetesen maradt a LED csík az egér oldalain és a görgőn. Az egér alján találhatjuk a ki/bekapcsoló gombot és a DPI értéket jelző LED-et.

Az egéren 6 programozható gomb található, a szokásos 5 gombon kívül (jobb/bal főgombok, oldalsó két gomb és görgő) egy DPI kapcsolót is találunk a görgő alatt. Természetesen akár ehhez is hozzárendelhetünk majd a szoftverben egy általálunk preferált másik funkciót is. Ha már gombok! A cég szakított a korábbi Omron kapcsolókkal és a Kaihl céggel együttműködve egy saját kapcsolót kapott a periféria. Ezeket 80 millió kattintásra hitelesítették, érzetre szinte megegyeznek az Xtrfy MZ1-ben megtalálható GM 8.0 kapcsolókkal, határozottan jó lépés volt a cégtől. A görgő is kiváló, érezhetőek az egyes lépések, jó a nyomáspont, a gyárban pedig jobban odafigyeltek az alkatrészek kenésére (lube), így remélhetőleg nyikorogni sem fog.

68g

A sima Model D verziót is több kritika érte annak idején az anyagminőséget, felépítést tekintve. Ám ahogy a Model O Wireless-nél, úgy a D Wireless-nél is rengeteg pozitív változással szembesülhetnek a játékosok. A cég fejlesztett a belső minőségellenőrzésén, melynek eredménye meg is látszódik az egéren. Az anyaghasználat, felépítés nagyon kellemesre sikerült, nem nyikorog, nyöszörög az egér. A sokat kritizált oldalsó gombok is több szinten javultak, nem lötyögnek, határozott kattintásérzettel rendelkeznek. A görgő sem nyikorog a használat során, bár ez általában később szokott kijönni a vezetékes modellnél.

A talpak

A szenzor, vezetéknélküli technológia és az akksi

A Glorious meglehetősen szűkszavú a szenzort illetően, így egy évvel a megjelenés után is, mely a Glorious BAMF Sensor nevet viseli. Az elérhető információk alapján nagy eséllyel egy PixArt 3370-es variánsról beszélhetünk. Ami biztos, hogy a szenzor kiváló, gyakorlatilag semmilyen körülmények között nem tudtuk kiakasztani. CS:GO, Valorant, Fortnite…bármilyen játékkal tesztelhettük, nem sikerült megfektetnünk, legyen szó bármelyik DPI fokozatról. Bár ezekkel a szenzorokkal még nincs olyan nagy tapasztalat, érdemes itt is 1800 DPI alatt tartanunk az értéket az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

Gyártói mérések

A polling rate stabil volt végig vezetéknélküli módban is, sőt, a grafikonokat elnézve stabilabb is volt mint egy-egy vezetékes társa. Nagyobb rántásoknál sem volt probléma. A cég belső mérései alapján az egér késleltetése jobb, mint a Razer Viper Ultimate-nél tapasztalható késés. Így gyakorlatilag egy “tökéletes” vezetéknélküli élményt kapunk, nincs lag, nincs input delay vagy bármilyen érezhető különbség a vezetékes használathoz képest. A gyártó 71 órányi működést ígér egyetlen feltöltéssel, de ez nagyban függ a beállított polling rate-től, illetve, hogy mennyire tekertük fel a beállításokban az RGB effekteket és a fényerőt. A Model O Wireless hosszútávú és a D Wireless rövidtávú tapasztalatai alapján a fenti érték stimmel.

A kábel

Type-C

Itt is hozta az elvárt szintet az egér. A mellékelt [USB-A] – [USB-C] paracordhoz hasonló kábellel csatlakoztathatjuk a perifériát a számítógépünkhöz, ha épp teljesen lemerülőben lenne az akkumulátor. A paracordos megoldás lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során. Ez a gyári megoldás tökéletesen elegendő a felhasználók jelentős részének, főleg ha mellé pakolunk még egy mouse bungee-t is.

A szoftver

A tavaly megismert Glorious Core teszi szépen a dolgát ezúttal is, szinte havonta frissíti a gyártó, így biztos, hogy ha bármilyen hibát is tapasztalnánk, hamar reagál rá majd a cég. Gyakorlatilag bármit állíthatunk a segítségével:

  • Az egér polling rate-jét
  • Az egér DPI értékét
  • A világítás módját és fényerejét
  • Makrók, különböző gombok átállítása más funkcióra
  • LOD (milyen magasságig érzékeljen a szenzor, ha esetleg elemelnék kicsit a padtól)
  • A gombok válaszidején is finomíthatunk kicsit
  • Illetve itt láthatjuk az akkumulátor töltöttségének állapotát is

A Glorious Model D Wireless-t október környékén megtalálhatod majd a Leet.hu webshopban is. Köszönjük a Glorious-nak, hogy a megjelenés előtt hetekkel kipróbálhattuk a perifériát!

Összefoglalás

Az ergo király is eldobta a kábeleit – Glorious Model D Wireless egér teszt

A Model O Wireless sikere után nem volt kérdéses, hogy a "D" változattal is képes lesz meglépni az akkor felállított szintet a Glorious. Sőt, még annál is többet sikerült, hála az új kapcsolóknak és a QA szigorításoknak. A hazai árról egyelőre még nincs információnk, de várhatóan a Model O Wireless szintjén lesz majd, ami azt jelenti, hogy a 30 ezer forint alatti kategóriában best buy lesz a nagyobb tenyérrel rendelkező, palm fogást alkalmazó felhasználók számára.


Szerzői értékelés

10

Könnyű súly

Kiváló anyagminőség és felépítés

Új, Kaihl kapcsolók

Top szenzor

Nagy talpak a csomagban

RGB világítás

Sokrétű szoftver

Kompromisszummentes vezeték nélküli technológia

Plusz egy TELJES szett alap talp is járhatna az egérhez, nem csak a nagy talpak

Olvasói értékelés

0

×