Az 1974-ben indult Nikon mikroszopikus fotóversenyén idén is egészen különleges és bámulatos képeket csodálhatunk meg.

Idén már 47. alkalommal került megrendezésre a csodálatos, és teljesen egyedülálló mikrofotókat bemutató – és díjazó  – Nikon Small World Photomicrography Competition, vagyis a világ egyik legrégebbi fotópályázata. Az idei versenyre 88 országból mintegy 1900 csodálatos pályamű érkezett, melyek mindegyikében olyan mikroszkopikus világok tárulkoznak elénk, melyek ugyan mindig ott vannak előttünk és velünk, de mégsem láthatjuk őket sohasem.

Az idei fődíjat egy tölgyfalevél trichomáiról (növényi fedőszőr) és sztómáiról (apró pórusok, nyílások)) készült elképesztő felvétel nyerte, melyet Jason Kirk, a Baylor College of Medicine szakembere készített. Kirk egy teljesen egyedi mikroszkópos rendszert épített a lenyűgöző kép elkészítéséhez, amit végül 200 különálló felvételből állított össze.

Jason Kirk mikrofotója a tölgyfalevélről

A második helyezett egy ausztrál demenciakutató pár lett a több százezer hálózatba kapcsolt neuron briliáns felvételével, a harmadik helyet pedig Frank Reiser amerikai biológus szerezte meg egy disznótetű hátsó lábának, karmának és légzőcsövének mikroszkopikus fotójával.

Íme az első 10 csodálatos fotó sorrendben, a második helyezettől indulva:

Esmeralda Paric és Holly Stefen – Egy mikrofluidikus eszköz, amely 300 000 hálózati neuront tartalmaz 2 izolált populációban. Mindkét oldalt egyedi vírussal kezelték és axonokkal hidalták át.

Frank Reiser – Egy tetű hátsó lába, karma és légzőcsöve

Paula Diaz – Érzékszervi neuron embrionális patkányból

Oliver Dum – Egy házilégy ormánya

Dr. Andrea Tedeschi – 3D-s érrendszer egy felnőtt egér agyában

Dr. Tong Zhang és Dr. Paul Stoodley – Egy kullancs feje

Dr. Amy Engevik – Egérbél keresztmetszete

Jan van IJken – Vízibolha (Daphnia), embriók és peritrichek hordozója

Sébastian Malo – Véna és pikkelyek egy lepke szárnyán (Morpho didius)

Ha érdekel az összes díjazott kép, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod a Nikon Small World Photomicrography Competition hivatalos oldalára, ahol nem csak az idei, de a korábbi versenyekre érkezett elképesztő műveket is meg tudod nézni.

via – New Atlas, Nikon

https://leet.hu/shop/back2school/

×