A tesztpadon Logitech legújabb vezeték nélküli fejhallgatója.

Az amerikai-svájci gyártó hosszú utat járt be, napjainkra pedig már szinte minden gamer megismerte a nevet. A Logitech ezúttal egy izgalmas ötlettel állt elő: manapság nagyobb figyelmet kap a környezetszennyezés, mint valaha, nem véletlenül, ugyanis rengeteg egyszerhasználatos műanyagot emészt fel az emberiség. Épp ezért a G435 anyagainak egy része (egész pontosan minimum 22%-a) újrahasznosított anyagból készül. Felmerül a kérdés persze, hogy mennyiben látszik ez meg a termék minőségén. Ennek jártunk utána többek között.

Doboz

A fenntarthatóság jegyében a G435 doboza nem tartalmaz túl sok sallangot. Egy borzasztó rövid használati utasítás, egy rugalmas Type-C töltőkábel és a vezeték nélküli kapcsolatért felelős USB vevőt találjuk a G435 mellett. Grátiszba pedig egy jópofa Logitech matricát is kapunk, amit aztán felhasználhatunk kedvünk szerint.

Külső

A G435 mindössze 165 grammot nyom, mindannak ellenére, hogy egy akkumulátor is lapul a hangszórók mellett. Az unalmas fekete árnyalaton túl extravagáns lila-kék-rózsaszín kombinációban, illetve pasztell lilában is elérhető. Mielőtt jönne a kérdés: nem, nem csak a képeken ilyen rikító az említett lila-kék-rózsaszín kompozíció. Aki egy kicsit is szeretne kitűnni, annak megfelelő választás.

A fejhallgató maga egyébként utcai használatra is remekül használható, hiszen a 2,4 GHz-es kapcsolat mellett Bluetooth modult is kapott, aminek köszönhetően a telefonunkkal is gond  nélkül kommunikál. A 2,4 GHz-es stick segítségével egyébként PlayStation 5 vagy Xbox One mellett is gond nélkül használhatjuk.

A G435 mindössze egyetlen csatlakozót kapott, ami történetesen egy Type-C port. Ezen keresztül tudjuk majd tölteni az eszközt, a 3,5″ jack csatlakozás viszont lemaradt. Ez viszont azt jelenti, hogy külső mikrofont sem csatlakoztathatunk hozzá. Ennek megfelelően be kell érnünk a fejhallgató kávájába épített érzékelővel.

Na de nézzük pusztán a külsőségeket. A G435 nem egy elegáns darab, legalábbis egész biztos nem ez fog eszünkbe jutni, ha az általunk tesztelt színkombinációkat meglátjuk. Elsőre talán még le is becsülnénk kicsit, pedig bárhol ahol hozzáérünk, mindenhol minőségi anyaggal találkozunk. Az ovális szivacs például puha memóriahabot tartalmaz, a külső szövet pedig jól szellőzik, így hosszabb idő után sem érezzük nehéznek, de persze ebben a 165 grammos összsúlynak is nagy szerepe van.

Aki bevállalósabb és szereti az extravagáns cuccokat, az egészen biztosan nem fog csalódni.

A hangszórókat rejtő műanyag külső egyébként javarészt matt festést kapott, de érthetetlen módon a matt felületet némi fényesebb zongoralakk-szerű anyag váltja.

Ha pedig az anyaghasználatnál járunk, akkor felmerül a kérdés: mennyire is látszik, hogy újrahasznosított anyagokból dolgoztak a gyárban? Nos, jelen példányok esetén egy fikarcnit sem. Őszintén szólva én meg nem mondtam volna, Ami egy kicsit fapadossá tette az összképet, az a fejhallgatópárna védőhálójának hiánya, aminek köszönhetően a hangszóró direktebb módon ki van téve a szennyeződéseknek. Ez hosszútávon nem biztos, hogy jól fog jönni, cserébe pedig a presztízsből is elvesz egy keveset.

Bármennyire is jó szívűen vizsgálja az ember, nem épp a prémium anyagok jutnak eszébe. A műanyag gombok kissé olcsó hatást keltenek, de lehet hogy ez csak a bevállalósabb pink külső miatt tűnik így. Nekem őszintén szólva a fém valahogy hiányzott. Valószínűleg nem véletlenül, hiszen a stúdióban haszánlatos strapabíróbb darabok szinte kivétel nélkül fémvázra építenek, amit itt teljes mértékben a műanyag ural, újrahasznosított műanyag, ami a fenntarthatóság miatt jól hangzik ugyan, de ha igazán törődünk a környezettel, akkor lehet hogy a tartósság mellett tennénk le a voksunkat.

Hang

A G435 40 mm-es 45 Ohm-os hangszórókat rejt, amelyek 83,1 db (SPL/mW) érzékenységgel rendelkeznek. Na, de hogy mit is tudnak használat közben? Ezt alapvetően két részre szedném szét, ugyanis jelentősen változik a hangélmény attól függően, hogy épp 2,4 GHz-en vagy épp Bluetooth mellett használjuk épp az eszközt.

Amikor meghallgattam az első épp Spotify-on szembejövő számot, egyből rácsodálkoztam, hogy

Wow, ez egyáltalán nem szól rosszul!

Pedig a súlya után nem gondoltam volna, hogy ilyen mélyeket fogunk hallani, sőt a magasok is rendben vannak. A cintányérok hangjai direktek, de egyáltalán nem bántóak. A mély kicsit túlzónak hat. Nincs semmiféle fátyolszerű hanghatás. A koncerthatás abszolút érvényesül, tehát épp olyan, mintha épp a színpad előtt lennénk. A 40 mm-es hangszórók már-már meghazudtolják a méretüket. Viszont amint kicsit összetettebb lesz a zene, azaz több hangszer kezd el egyszerre bejönni a képbe, akkor már azért érezhetünk némi zavart az erőben.

Persze a G435 egy ultramobil fejhallgató, aminek köszönhetően szinte észre sem veszi az ember, ha a fején viseli. A kategóriájában több, mint rendben van a hangja. Viszont a nagyobb méretű hangszóróval rendelkező vetélytársak már az arca alá tudnak pirítani.

A 40 mm-es driverek miatt azt hinné az ember, hogy könnyű meghajtani a Logitech legújabb vezeték nélküliét, pedig a valóság nem pont ez. Erre pedig akkor jövünk rá, amikor átváltunk Bluetooth módra, ahol a hangszóró minden téren visszavenne. Épp ezért, érdemes külön kezelni a két üzemmódot, Bluetooth mellett ugyanis már korántsem olyan üdítő az összkép. Az alacsonyabb hangerő mellett kevésbé dinamikus, sőt néhol már kissé fátyolos hatást is tapasztaltunk. A különbség érezhető. Megjegyeznénk ugyanitt, hogy ez esetben függ az adott telefontól is, hogy milyen minőségben képes forrást biztosítani. Esetemben egy középkategóriás Xiaomi Mi 9 SE-vel teszteltem. Lehet, hogy egy jobb DAC mellett jobban muzsikál, de a dinamikatartomány korlátai mellett a hangerővel is akadtak problémák.

Kimaradt egy fontos fícsör, még pedig az automata kikapcsolás, aminek hiányában a G435 bizony képes gyorsabban merülni, mint társai. Nagyjából 2 napot bírt a tesztpadunkon egyetlen töltéssel, de a számlájára kell írni, hogy azért volt hajtva rendesen. A hivatalos adatok szerint 18 órát tud, na ezt hozta is, de ha elkezdünk számolni rájövünk, hogy ez azért elég sok töltést jelent. Jó, ha mindig kéznél van egy Type-C csatlakozó.

Mikrofon

Na itt a fekete leves. A G435 egyik legnagyobb gyengesége nem más, mint a mikrofonja, ami valahol a vázban kapott helyet. Már alapból is elég rossz helyzetből indul, de a végeredmény pedig még szörnyűbb. Mintha egy dobozból beszélnénk, mindemellett a hangminőség is a béka feneke alatt van. Nemhogy a stúdiómikrofonok, de még az átlagos gamer fejhallgatók szintjét sem üti meg, ami azért elég rossz hír, mivel egy alapvetően gamingre tervezett fejhallgatóról beszélünk.

A hangok fátyolosak, a dinamikatartomány pedig elképesztő szűk. Továbbá nagyban függ a mikrofon hangminősége a helyszíntől. Az én esetemben teljes csend mellett lehetett ezt a minőséget kihozni egy közepes nagyságú szobából. Ha viszont valaki vezeték nélkül játszana mondjuk pont az utcán, akkor jó eséllyel semmit sem fognak érteni társaink. Épp ezért egy kihúzható mikrofonnak jobban tudtunk volna örülni. Aki viszont rendelkezik már jó minőségű stúdiómikrofonnal, annak nem kell emiatt aggódnia.

 

Az AT2020+-hoz képest van még hova fejlődni,

Hyperx Cloud I. – középkategóriás versenyző – :

Meglepően jó középkategóriás :

Az olcsóbb vezeték nélküli vetélytárs – Cooler Master MH670

Wild Shark – Alsó kategóriás versenyző:

Galéria

 

A Logitech G435 már előrendelhető a Leet.hu Webshopjában.

Nézd meg Youtube csatornánk tesztjét is!

 

A Logitech G435 már előrendelhető a Leet.hu Webshopjában.

Összefoglalás

Kis habcsók, ami nagyot szól! – Logitech G435 teszt


Szerzői értékelés

7

A Logitech egy izgalmas fejhallgatót küldött a harcmezőkre, ami a kis termete ellenére meglepően dinamikus hangszórókat kapott. Sajnos a mikrofon minőségére már kevésbé figyeltek, ami miatt a gamerek joggal panaszkodhatnak, hiszen játék közben rendkívül fontos a kommunikáció, amit a G435 bizony nem könnyít meg. A Bluetooth-os üzemmód jópofa ötlet, mégis tudott csalódást okozni bizonyos tekintetben. Nem lett rossz fejhallgató a G435, de azért van még hova fejlődni.

Olvasói értékelés

0

×