A dél-koreai trösztellenes hivatal több mint 50 milliárd forintra perelte be a Google-t, amiért gúzsba kötik a gyártók kezét az Android miatt.

Megszokhattuk már, hogy ugyan sorra perelik be a „Big Tech” vállalatokat ilyen és olyan szabályok megszegése okán, a legtöbbször azonban számukra enyhe, vagy könnyen kikerülhető megdorgáláson túl eddig még nem kellett komolyabb büntetéssel számolniuk. Ennek az időnek azonban lassan, de biztosan vége, ugyanis egyre több ország kormánya veszi egyre komolyabban a tech vállalatok problémáját.

Ennek az élén jelenleg Dél-Korea jár, ahol nem is olyan régen törvényekkel kezdték el szabályozni az Apple készülékein történő fizetési módokat, most pedig a Google ellen veszik fel kőkeményen a kesztyűt.

A koreai versenyhatóság 207,4 milliárd wonra, körülbelül 51 milliárd forintra pereli a Google-t, mert szerintük az visszaél a piaci helyzetével, és gátolja a konkurens mobil operációs rendszerek piacra lépését.

A Korea Fair Trade Commission (KFTC) szerint a Google olyan szerződéseket íratott alá többek között a Samsunggal és az LG-vel, melyekkel teljesen gúzsba kötik a gyártók kezét, akik még csak az Android rendszer forráskódjába sem nyúlhatnak bele, nem szabhatják azt testre. Sőt, az ilyen megállapodások azt is megakadályozták, hogy a gyártók saját szoftverfejlesztő készleteket terjesszenek, vagy más OS-re álljanak át.

A versenyhivatal szerint a Google egészen konkrétan úgy működik, mint egy „magán szabályozó hatóság”, ami olyan hatékonyan működik, hogy miatta az Amazon és az Alibaba által fejlesztett projektek is elbuktak. A vizsgálatok továbbá rámutattak, hogy a Google mindezt már 2011 óta teszi, amikor az Androiddal 72%-os piaci részesedést értek el.

A KFTC már 2016 óta vizsgálja az amerikai vállalatot, és megállapították, hogy a Google példátlan versenyellenes magatartást mutat, amellyel gátolják az innovációt és az intelligens eszközök operációs rendszereinek fejlődését.

via – ZDNET

https://leet.hu/shop/back2school/

×