Egy Facebook alkalmazott kiszivárogtatott egy dokumentumot, melyben pontosan beszámol arról a rendszerről, amivel a hírességekkel kivételeznek a Facebookon.

Az azért senki számára nem meglepő, hogy a Facebook algoritmusa sokszor egészen érdekesen szűr, és sokszor olyan tartalmú posztokat is képes letiltani, vagy sértőnek vélni, melyek egyébként teljesen megfelelnek a szabályzatban leírtaknak. Ezzel szemben viszont sokan azt is észrevehették, hogy bizony némely sztár, celeb, színész és politikus szinte azt posztol, amit csak akar, és maximum csak a nagyon vitatott posztjaik tűnnek el egy idő után.

Mint kiderült, sokan ezt egyáltalán nem véletlenül érzik így.

A Wall Street Journal kiszivárgott dokumentumok alapján a napokban világított rá, hogy a Facebook egy kiterjesztett rendszert használ a híres, sokak által követett emberek „moderálására”. Ezt a rendszert XChecknek hívják, amit nevezhetünk a kivételezettek listájának is, hiszen aki felkerül rá, annak minden egyes posztja bárminemű ellenőrzés nélkül kimehet. A rendszer lényege elviekben mindösszesen annyi, hogy megakadályozzák ezzel a rossz reklámot, amit az válthat ki, ha egy hírességnek jogtalanul letiltják valamilyen tartalmát.

Az XCheck listáján 2020-tól kezdve 5,8 millió híresség szerepel, és a kikerülő posztoknak mindössze 10 százalékát vizsgálják felül utólag a moderátorok.

 

A Journal jelentése szerint a VIP listára a világ politikusai, a legnevesebb sztárok, celebek, színészek és különböző előadóművészek, kerültek – mint például Donald Trump volt elnök (akit korábban még ki is tiltottak), Elizabeth Warren szenátor,  Candace Owens aktivista, Neymar da Silva Santos Júnior sztárfocista, de még Doug a sztármopsz is, de a sort még napestig lehetne folytatni.

Sőt, korábban ezért is fordulhatott elő olyan, hogy egy-egy sztár nem illő dolgot rakott ki „véletlenül” a profiljára. Az egyik legkülönösebb ilyen eset Neymarhoz köthető, aki Instagramra és Facebookra is feltöltött egy olyan privát beszélgetést, amiben meztelen képek voltak láthatók – ráadásul olyan hölgyé, aki szexuális zaklatással vádolta őt. Mire a kép lekerült, már több mint 56 millióan látták.

A Facebook eközben arra is rámutatott, hogy az XCheck létezését már korábban is elismerték, a Journal szerint azonban eddig egyáltalán nem lehetett tudni, hogy kiket és milyen megfontolásból (mi a kiválasztás szempontja) raknak „fehérlistára”, ahogyan a listázottak számát sem ismerhettük. Sőt, az még nagyobb probléma, hogy a közösségi portál legtöbb alkalmazottja hozzáadhat és eltávolíthat személyeket róla.

A dokumentumban egy FB alkalmazott leírja, hogy önmagában az, hogy néhányakra teljesen más szabályok vonatkoznak, tulajdonképpen kivételezettek a platformon. Egy másik alkalmazott pedig azt állítja, hogy a Facebookot politikai megfontolások befolyásolják, amikor moderálásról kell dönteni. 

A másik probléma, hogy elméletileg a Facebook a rendszert szeretné elhagyni – ami egyébként a dokumentumban is említésre kerül -, de hiába ígérték ezt meg, a rendszer továbbra is működik és különleges bánásmódban részesíti a hírességeket. A kiszivárgott vállalati dokumentumok egy részét a portál átadja az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek és a Kongresszusnak, a szivárogtató alkalmazott pedig szövetségi védelmet kért.

via – Business Insider, Wall Street Journal, The Verge

https://leet.hu/shop/back2school/

×