A Xiaomi bemutatta, hogyan gondolják a jövőt, amiben a mobiltelefonokat leváltják az okosszemüvegek.

Nem sokkal a Facebook okosszemüvegének a bemutatója után a Xiaomi is leleplezte a saját készülékét, ami első blikkre messze a konkurense előtt jár. Egészen pontosan olyan, mintha valóban a jövőből szalajtották volna, amit a bemutató első másodpercében is hangsúlyoznak.

De már miért ne tennék, hiszen a kínai gyártó szemüvege valóban jóval többre képes, mint Mark Zuckerberg és a Ray-Ban szemüvege – köszönhetően a lencsébe épített kijelzőnek. Ezen a kijelzőn pedig egy csomó okos, mobilról már ismerős funkció megjelenik, mint a navigáció, elolvashatjuk az üzeneteket és az értesítéseket, de képes valós időben lefordítani a látott szövegeket is. Ezek mellett persze videózhatunk és képeket is készíthetünk, hívások fogadására is alkalmas, és hangalapú vezérléssel is működik.

A Facebook megoldásához hasonlóan pedig pontosan úgy néz ki, mint egy hagyományos szemüveg, valójában azonban 497 különálló alkatrészből áll össze. Ebbe bele tartozik az 5 megapixeles kamera és a monokróm MicroLED kijelző – ez utóbbi miatt ne számítsunk túl sok árnyalatra, de természetesen lesz benne akkumulátor, egy négymagos ARM processzor, egy touchpad, gyorsgombok, és Wi-Fi/Bluetooth modulok is.

A Facebook szemüvegéhez képest viszont óriási negatívum, hogy még nem nagyon létezik, legalábbis nem láttunk belőle működő darabot.

Mindez ugyanis egy koncepciós előzetese a tervezett szemüvegnek, ami ugyan valóban a jövőbe mutat, közel sem olyan biztos, hogy a közeljövőben valósággá is válik, tömeggyártásba kerül. Legalábbis már sokaknak beletört a bicskája ebbe az ötletbe (Huawei, Google), emiatt sem sieti el a Facebook sem az AR-képes okosszemüvegek fejlesztését és inkább egy szerényebb készülékkel indítanak. Igaz, az AR-funkciókat a Xiaomi nem említette.

A Xiaomi okoszemüvegének a tényleges bemutatása azonban közelebb is lehet, mint gondolnánk. Szeptember 15-én ugyanis megrendezésre kerül a vállalat saját bemutató eseménye, melyen több fontos bejelentésre számíthatunk, könnyen meglehet, hogy az első darabokat is ott mutatják majd be.

via – Digital Trends, Gsmarena

https://leet.hu/shop/back2school/

×