Adjunk időt magunknak, hosszú út áll előttünk.

Ha új játékra váltunk, sokszor felmerülhet kérdésként, hogy milyen egérérzékenységet érdemes beállítanunk. Ahhoz, hogy az évek során megszerzett izommemóriánkat ne dobjuk pár kattintással a kukába, mindig érdemes megtalálni az utat, amivel szinte egy az egyben átválthatjuk a játékok közötti sensitivity értéket. Szerencsére manapság erre a célra dedikált weboldalak is léteznek, melyek az általunk bevitt információk alapján pillanatok alatt kidobhatják a megfelelő számsort.

https://aiming.pro/mouse-sensitivity-calculator

Aiming.pro

A legegyszerűbb dolgunk talán az aiming.pro weboldalával lesz. Rengeteg játék között tud váltani, teszi mindezt egy teljesen egyértelmű és egyszerű felületen. Egyszerűsége miatt a használata is gyerekjáték, pár pillanat alatt kidobja az általunk kért egérérzékenységi értéket. Néhány oldal ennél bővebb (felbontás, célzás módja stb.) beállításokkal is tud operálni, de több funkcióhoz fizetős feliratkozás szükséges, jó példa erre https://www.mouse-sensitivity.com. 

https://www.mouse-sensitivity.com – A bőség zavara

A legtöbb esetben azok a funkciók feleslegesek, hiszen kevés esélyt látunk arra, hogy az új játékkal új felbontásra is váltana az ember, ám jó tudni, hogy erre is van lehetőségünk, ha pár dollárt beáldoznánk a tökéletes játékélmény érdekében. Beállíthatjuk a monitorunk felbontását és méretét, a Windows egérbeállításait vagy éppen azt, hogy mekkora FOV értéken játszuk az adott játékokat. A maximalisták adhatnak egy esélyt ennek az oldalnak is, de a felhasználók jelentős részének elég lesz az aiming.pro is. 

Hogyan induljunk el?

Ha esetleg teljesen vakon indulnánk neki a dolgoknak és inkább bíznánk a saját izommemóriánkra a dolgot, akkor az alábbi aranyszabállyal érdemes kalkulálnunk:

  • Kísérletezzük ki, hogy mekkora érzékenység kell ahhoz, hogy játék közben az egerünk az egérpad egyik szélétől a másik széléig húzva pontosan egy 360 fokos fordulatot tegyünk meg in-game. Ez több dologtól is függ majd: az egérpad méretétől, a beállított DPI értéktől, a szubjektív érzetbe pedig beleszólhat az egérpad és az egér talpának anyaga is akár.

Ahány játékos, annyi érzékenység

Hogy csinálják a profik?

A profik egérérzékenységeit egyik játékban sem érdemes másolgatnunk. Ahány játékos, annyi playstyle és preferencia. Érdemes megnézni, hogy három profi CS:GO játékos értékeit összehasonlítva is hamar kiderülhet számunkra, hogy nem létezik tökéletes DPI vagy sens érték. Papíron coldzera és ZywOo „alap” eDPI (DPI*sens) értéke megegyezik, de nem véletlenül nem ugyanazon a DPI értéken járatják az egerüket, hosszú évek alatt tapasztalták ki a nekik megfelelő beállításokat.

Ha megtaláltad a tökéletes egérérzékenységed, de az aimodon javítanál, akkor az alábbi bejegyzésünket ajánlom figyelmedbe.

https://leet.hu/shop/back2school/

×