Már készül az „okos” fogimplantátum, ami mozgásból képes elektromosságot generálni, és még a kártékony baktériumokat is távol tartja.

Bár a beültetett műfogak hosszabb távú alternatívát jelentenek a kivehető fogsor helyett, krónikus ínygyulladás esetén műtéti úton ki kell őket cserélni. A Pennsylvaniai Állami Egyetem néhány kutatója ezért egy olyan implantátumon dolgoznak, amely képes ezt elektromossággal kezelni, az ehhez szükséges áramot pedig szájmozgással termelné.

Maga az implantátum teljesen átlagos műfognak tűnik, aminek a belsejében egy acéltest, ezen belül egy egyenirányító áramkör, egy akkumulátor és egy infravörös mikro-LED gyűrű található – a szabadon hagyott alap körül. Ez az alap emelkedik a korona aljából, és csavarral rögzítik a páciens állkapocscsontjába.

A korona fogászati gyantából készül, amelyet egy bárium-titanát nevű szervetlen vegyület nanorészecskéivel kombináltak. Ez utóbbi egy piezoelektromos anyag, ami azt jelenti, hogy mechanikai igénybevétel, vagyis mozgás hatására elektromos töltést generál.

A kutatók tervei szerint már a rágás is elegendő lesz ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű – és az akkumulátorban tárolható – energiát generáljon. Ez az akkumulátor aztán megadott időközönként működésbe hozná a mikro-LED-eket, amik ilyenkor besugározzák a körülöttük lévő ínyszövetet. Mindez azért jó, mert korábbi tanulmányok rámutattak, hogy az ilyen módon történő terápiás fényexpozíció,

a fototerápia segíthet a gyulladás csökkentésében, sőt, még a fertőzések által károsított ínyszövet gyógyulását is gyorsíthatja.

A speciális fogimplantátum

Emellett a csapat laboratóriumi vizsgálatai kimutatták, hogy a bárium-titanát részecskék negatív felületi töltése taszítja a szájüregi „Streptococcus mutans” nevű, szájüregben előforduló baktériumok negatív töltésű sejtfalát. Vagyis  a baktériumok nem tudnak megtapadni a fog felületén, melyek így nem képezhetnek biofilmet, amelyet plakkként ismerünk – így csökken a fertőzések és a fogszuvasodás kialakulásának valószínűsége.

A kutatók szerint a gyanta/nanorészecske a legtöbb teszt során fenntartotta piezoelektromos, vagyis elektromosságot generáló hatását. Emellett a meglévő fogászati kompozitokhoz hasonló szilárdsággal rendelkezik, ráadásul a bárium-titanát nem oldódik ki belőle, és nem károsítja az egészséges ínyszövetet.

„Reméljük, hogy továbbfejlesztjük az implantátumrendszert, és végül kereskedelmi forgalomba kerül, hogy az széles fogászati területen is alkalmazható legyen” – mondta Geelsu Hwang professzor, a fogimplantátum egyik vezető kutatója.

Azt sajnos még nem tudni, hogy az okos fogimplantátum mikor állhat majd a fogászat rendelkezésére, ahogyan azt sem, hogy pontosan mennyibe kerülhet. A mostani árakat tekintve viszont megállapíthatjuk, hogy közel sem lesz olcsó mulatság.

via – New Atlas

https://leet.hu/shop/back2school/

×