Mark Zuckerberg hivatalosan is bemutatta a Facebook és a Ray-Ban első közös okosszemüvegét, a Storiest, amivel képeket és videókat készíthetünk, zenéket és podcasteket is hallgathatunk.

A Ray-Ban, az Essilor Luxottica és a Facebook egy ideje már kalapálja az első közös okosszemüvegüket, melyet korábban Project Aria-ként ismerhettünk. Most azonban hivatalosan is leleplezték az új kütyüt, ami immáron a Ray-Ban Stories névre hallgat.

Kép: Facebook

Az okosszemüveg nagyjából megegyezik azzal, amire számíthattunk korábban, vagyis egy Qualcomm Snapdragon hajtja, található rajta egy pár 5 megapixeles kamera, keretbe épített hangszórók, három mikrofon, egy touchpad és egy kikapcs-bekapcs gomb is.

A szemüveggel egyszerűen és gyorsan, egyetlen gombnyomással készíthetünk videókat és képeket, hallgathatunk vele zenét és fogadhatunk hívásokat is. Az okos funkciók ára viszont, hogy önmagában csak korlátozottan lesz használható, mindenképpen párosítanunk kell a telefonunkhoz, ellenkező esetben csak felvételeket rögzíthetünk, melyeket a szemüveg addig tárol, míg a telefonra nem töltjük őket. Ez összesen 30 videót és 500 képet jelent.

Az 5 megapixel elsőre talán kevésnek tűnhet, de a bemutatott felvételek alapján egészen jó képeket és videókat készít. Legalábbis az 5 MP-hez képest, ezért a tartalomgyártóknak nem feltétlenül ez lesz az elsődleges eszköze, de remek kiegészítő lehet a tartalmak folyamatosságához.

A legjobb az egészben, hogy a mindezeket a funkciókat képesek voltak beleszuszakolni egy átlagostól alig nagyobb szemüvegkeretbe, ami azt jelenti, hogy a kamerákat leszámítva pontosan úgy néz ki, mint egy sima napszemcsi. Ez viszont az árán is megüközik, ugyanis a Facebook 299 dolláros, 86-88.000 forintos áron – és több színben – küldené a boltokba.

A szemüveg viszont nem csak az emlékek megörökítése, a sporttevékenységek rögzítése, vagy az Insta-Face sztorik készítésére lehet alkalmas. Később egy csomó hasznos funkcióval bővülhet, például a hang-alapú navigáció, különböző kisegítő lehetőségek sérültek számára, de ez lehet az alapja a Facebook metaverzumról szőtt álmainak is.

Ez utóbbit  tulajdonképpen Mark Zuckerberg is megerősítette a bejelentő videóban, aki szerint a Ray-Ban Stories az első lépés a komolyabb kiterjesztett valóság alapú szemüvegek felé.

 

https://leet.hu/shop/back2school/

×