Egy srác fogta magát és megépítette a saját röntgengépét, miután a kórház kiszámlázott neki 20 millió forintot.

Egy Willam Osman nevű, önmagát „őrült feltalálóként” aposztrofáló youtuber egy videóban „viccesen” elkezdi válogatni, hogy mely vagyontárgyait adja el azért, hogy ki tudja fizetni a teljesen irreális kórházi számláját. Óriási szerencséjére a 69.210 dolláros, 20 millió forintra rúgó összegből csak 2500 dollárt, körülbelül 700.000 forintot kell fizetnie – hála a biztosításának, de ahogyan ő is rávilágít, sok millió amerikainak ez nem opció.

A 20 milliós számla pedig elgondolkodtatta: tudna-e vajon egy saját röntgengépet készíteni olcsóbban, mint amennyit kiszámláztak neki?

Bár a válasz elég egyértelmű „igen”, vannak más tényezők is, amelyeket figyelembe kell vennie, mielőtt kipróbálná a DIY gépet, például azt, hogy ki érdemes-e kitennie magát óriási sugárzásnak?! Ahogy az önjelölt feltaláló Osman fogalmaz: „A tudományos munka iránti akaratom lényegesen erősebb, mint az élni akarásom. Ez az én főművem. Ez a legveszélyesebb szerkezet, amit valaha építettem”.

Az eBay-ről vásárolt egy elromlott fogászati készüléket, ebből szerelte ki a röntgenvákuumcsövet, majd vett mellé egy hatalmas tekercs ólomlemezt, több Geiger-számlálót és egy 60 000 voltos feszültség leadására képes áramforrást. Aztán fogta az egészet és összerakta a garázsában, és jöhetett is a tesztelés. Szerencsére az egészet megmutatja nekünk a videójában is:

 

A végeredményt Dr. Michael Cellini radiológus is elismerte, mondván, hogy a garázsban összeeszkábált röntgengép egészen jó – bár hozzátette, hogy az így kapott kép azért mégsem olyan színvonalú, mint amilyet a kórházban kapna. Más szakértők – akik a kommentszekcióban jelentek meg – nem igazán voltak lenyűgözve a home-made röntgentől, mondván, hogy a megoldás túlontúl veszélyes – igaz, erre Cellini azt mondta, hogy Osman gépének sugárzása még a CT-vizsgálat mértékét sem éri el. 

via – IFLScience

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×