El Salvador kormánya a mai napon kripto-történelmet írt, hivatalosan is bevezették a Bitcoint, mint hivatalosan elfogadott fizetőeszköz.

Júniusban az igen parányi, különösen szegény, és Amerikának igencsak kitett Közép-amerikai állam, El Salvador elnöke, Nayib Bukele bejelentette, hogy a világon elsőként tervezik hivatalos fizetőeszközként bevezetni a Bitcoint. Ezt hamarosan a kormány többi tagja is megszavazta, így más nem volt hátra, csak a technikai részletek kidolgozása, hogy a szeptemberre tervezett rajtra semmi probléma ne lépjen fel.

Ez történelmi nap pedig eljött, ugyanis szeptember 7-én a Bitcoin El Salvador egyik hivatalosan is elfogadott pénze lett.

Az elnök ösztönzőleg korábban azt találta ki, hogy 30 dollár értékű BTC-t ad majd azoknak az állampolgároknak, akik beregisztrálnak a Chivo alkalmazásba. Ez egy egyszeri alkalom, az így kapott bitcoint pedig bárki szabadon felhasználhatja. Mindemellett a boltokban bitcoinban is feltüntethetik az árakat, így fizetni is lehet majd vele, az adót is rendezhetik a kriptóval, sőt, aki szeretné, az a fizetését is kérheti BTC-ben.

De nem mindenki olyan lelkes, mint az elnök

A bevezetést megelőzően rendkívül sokan tiltakoztak a Bitcoin ellen, sőt, a mérések szerint az ország 70%-a nem értett egyet a kormány döntésével. Sokan nem értik, hogy miért van szükség egy rendkívül szegény országban egy olyan digitális valutára, amit nem csak hogy a társadalom nagy része nem ért, de abban sem biztosak, hogy a már meglévő pénznemek mellett használni fogják.

Nayib Bukele azonban magasról tett a polgárok aggodalmára, ő szentül meg van róla győződve, hogy a Bitcoin a kulcsa El Salvador élhetőbbé tételére. Sőt, víziójában annyira biztos, hogy a hivatalos bevezetés előtt egy nappal 20,9 millió dollár értékben vásárolt bitcoint adópénzekből, ami azt jelenti, hogy az el-salvadori államkasszában jelenleg 400 BTC van összesen.

Ezt a remek hírt az elnök egyébként Twitteren közölte:

A Bitcoin bevezetése mellett többen El Salvador Amerikától való függésével érvelnek. A Közép-amerikai államban ugyanis rendkívül kevés munkahely van, ami miatt a fiatalok az Államokba emigrálnak, és a külhoni fizetésük egy részét hazautalják az otthon maradt családtagoknak. Az utalás azonban körülményesebb, lassabb és drágább is, mint egy bitcoin-tranzakció.

Mivel a bitcoint nem csereeszköznek tervezték, sokan inkább amolyan kísérletként tekintenek a salvadori bevezetésre, aminek természetesen megvannak a maga buktatói. Köztudott ugyanis, hogy a bitcoin meredek manővereket képes venni az árfolyamában, felfele is, lefele is, egy ország gazdaságát pedig megfelelő szabályozás nélkül igen rizikós erre feltenni.

Mindenesetre ha beválik a koncepció, akkor a jövőben akár több állam is alapul veheti, és hasonló módon hivatalossá tehetik a Bitcoint.

via – KriptoAkadémia, CNBC

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×