Egészen csodálatos, de borzongató képet készített egy műhold az éppen kitörő Etnáról.

A szakemberek már 2020 óta számítottak a Szicília szigete fölé magasodó Etna kitörésére, legalábbis erre utaltak a talajmozgások és az intenzív szeizmikus aktivitás. Az igazi hacacáré azonban idén február 16-án kezdődött, amikor is kitörések sorozatával igazolta a kutatókat, a kitörő láva pedig mintegy 30 méterrel növelte a vulkán délkeleti kráterének magasságát.

Emiatt pedig az olasz vulkánt műholdakkal is megfigyelik, amely augusztus 29-én húzta be az 50. strigulát az idei kitöréses táblázatába. A Copernicus Sentinel 5P névre hallgató műhold viszont megörökítette ezt a kerek eseményt, a lenyűgöző és egészen egyedülálló képet pedig most meg is osztották velünk.

Így néz ki az Etna az 50. kitörése a világűrből:

Az Európai Unió által működtetett Copernicus földmegfigyelési program Sentinel műholdjai többek között az Etna belsejéből kiszabaduló veszélyes kén-dioxid mennyiségét figyelték közelről – amely jelenleg Görögország és Törökország fölött terjeng.

A talajszinten a kén-dioxid irritálhatja az emberi légzőrendszert, és az arra érzékenyeknél asztma-szerű állapotokat idézhet elő. Az Etna korábban áprilisban is kibocsátott hasonló füstfelhőt, melyet akkor 7000 méteres magasságban észleltek, ami a légi közlekedésre lehet hatással.

via – Space.com

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×