Régi alapáron jön a Horizon: Forbidden West PlayStation 4-es kiadása, de nagyon úgy tűnik, hogy az egyik legrosszabb vétel lesz.

A Horizon: Zero Dawn mindenki legnagyobb meglepetésére nem csak a Guerilla Games, hanem a PlayStation 4 egyik legjobb játéka lett, ami többek között olyan címek mellett, mint az Uncharted- és a God of War-sorozat, a The Last of Us 2, vagy a Pókember, különösen nagy szó.

Nem csoda hát, hogy a Forbidden West címen érkező folytatást szinte egyként várja minden játékos, amit szemmel láthatólag a Sony nagyon szeretne alaposan meglovagolni. Legalábbis a játékosok legombolásán túl sok mással nem nagyon lehet magyarázni azt, ami jelenleg a februárban megjelenő Horizon II kiadásai körül történik.

Miről is van szó?

Nos, mint jól tudjuk, a Microsoft és a Sony is úgy vágott bele a legújabb generációba, hogy a konzoljaik szinte teljesen kompatibilisek az előző generációs játékokkal. Ez mint tudjuk az Xbox részéről zökkenőmentesen is zajlott és zajlik most is, legyen szó az Xbox One-os lemezekről, vagy a játékok next-genre való felfrissítéséről. Ugyanez a Sony-nak már nehezebben jött össze, és sok esetben még a mentések átvitele sem volt egy egyszerű mutatvány, a next-gen frissítésekről pedig aztán nem is szólva, hiszen több helyütt (Pókember például) pénz kértek – szemben a konkurenciával.

Ezt még sok esetben lehetett magyarázni, hogy a fejlesztők dolgoztak vele, mert alapból nem PS5-re tervezték, sok új funkció is került bele stb. Ami viszont a Forbidden Westtel történik az mindenképpen érdekes. Azok ugyanis, akik PS4-re veszik meg a játékot, semmilyen módon nem tudják majd upgradelni azt PS5-re, kizárólag úgy, ha megveszik újra a teljes árú játékot.

Lesz itt mindenféle kiadás: PS4 és PS5 standard, Deluxe és Regalla Edition – természetesen eltérő árakon. A régebbi alapverzió 60 eurós áron jön, míg a PS5-ös már a belengetett 70 euróért lesz beszerezhető. A Deluxe viszont már 80 euróba kóstál, az ultramenő szobrot tartalmazó Regalla pedig még ennél is drágább, 260 dollár/euróba kerül. Ez így tiszta, nincs is ezzel semmi probléma.

Viszont!

Aki a PS4 kiadás mellett döntene, akkor kizárólag azzal a kiadással tud majd játszani PS5-ön is. Semmilyen mód nincs arra, hogy látványt váltson, még úgy sem, hogy kifizeti a kiadások közötti felárat. Nem, még 20 euróért sem! Ha valakinek kell a next-gen frissítés, akkor újra meg kell venni a játékot, vagy 70, vagy 80, vagy 260 euróért.

Ezzel ugye egy probléma van csak: a PS5 készlethiány miatt sok olyan játékos akad még szerte a világon, akik nem jutottak még új konzolhoz. A hiány elméletileg még egy jó ideig velünk lesz, és ugyan februárig minden bizonnyal már többeknek ott lesz az asztalon az új masina, az egészen biztos, hogy nagyon sokan lesznek még olyanok, akik PS4-en fogják elkezdeni a játékot. Most ezeknek a játékosoknak csak ezért kell többet fizetniük másoknál, hiszen ha igényt tartanának majd a „fullos” PS5 kiadásra, úgy pedig a látványra, akkor a két verziót tartalmazó pakkot kell kosárba rakniuk.

Érthetetlen, hogy a Sony miért döntött úgy, hogy nem ad lehetőséget felárért cserébe frissíteni, hiszen még úgy is a pénzüknél lennének – igaz, a PS5 lemezzel nem tudnak majd PS4-en játszani. A Deluxe Edition pedig nem csak a felfrissítést, hanem egy csomó más extrát is tartalmaz, melyek önmagukban is indokolják a 80-as plecsnit.

Vagyis a kiadások és az árazás rendben volna, de az önállóan megvásárolható felfrissítés hiánya miatt egy kicsit lehúzósnak érződik az egész. Még úgy is annak találom, hogy értem a döntést: azok, akik a PS4-es kiadást veszik meg, majd felfrissítenek a felárért ugyanannyi pénzért két platformon játszhatnak, míg a PS5 kiadással ez nem adatik meg. Sőt, ha valaki rögtön a 80-ba kerülő kiadást veszi, az szinte olyan, mintha előre eladnák neki azt a felárat, amiért most e sorokat pötyögöm.

Mégis úgy érződik, mintha a Sony biztosítaná magát: vedd meg előre a PS5-ös kiadást tartalmazó verziót is úgy, hogy még konzolod sincsen hozzá. A készlethiány miatt azonban nem feltétlenül egy elegáns és rugalmas megoldás ez…

via – Forbes

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×