Annak ellenére, hogy látszólag tiszta, sokan figyelmen kívül hagyják a PC setup alapos tisztítását és fertőtlenítését, így rengeteg a kórokozó.

Az amerikai tárhelyszolgáltató, a Fasthosts nemrég egy igen érdekes kutatást végzett. Arra voltak kíváncsiak, hogy az otthoni PC setupok összehasonlítva más, a háztartásban található tárgyakkal, mennyivel mocskosabbak? Kiderült, hogy az íróasztalunk több kórokozót tartalmaz, mint egy WC-ülőke!

A gamer pc-k körül több a kórokozó, mint a WC-ülőkén és szemetesen!

Az eredmények alapján az íróasztal messze a legmocskosabb része az otthonnak, átlagos tisztasága 606 RLU (Relative light unit, a tisztaság mérésére szolgáló egység, az adenozin-trifoszfát szintjének mérése során). Mint kiderült, a szokásos WC-ülőke sokkal tisztább, melynek regisztrált RLU pontszáma 209. A kutatás rávilágít a ház bizonyos területeire, amelynek tisztításáról megfeledkeznek az emberek.

A billentyűzet és az egér a játék általános eszközei. Az eredmények azt mutatják, hogy a billentyűzet rettentően magas, átlagosan 383 RLU pontszámot kapott, ami majdnem annyi kórokozó, mint egy konyhai kukában (392)!

  • Íróasztal – RLU pontszám 606
  • Szemetes- RLU pontszám 392
  • Billentyűzet – RLU pontszám 382
  • Gamer szék – RLU pontszám 310
  • Egér – RLU pontszám 260
  • WC-ülőke – RLU pontszám 209
  • Lábtörlő – RLU pontszám 209

Dr. Jonathan Cox mikrobiológus, az Aston Egyetem munkatársa szerint elengedhetetlen, hogy étkezés előtt mossunk kezet, és rendszeresen fertőtlenítsük a felületet és az eszközöket. A legtöbb ember valószínűleg soha nem kérdőjelezi meg az íróasztal tisztaságát, de a szék ülőkéje és is rengeteg kórokozót tartalmazhat.

„A csírák szeretik a nedves vagy tápanyagban gazdag felületeket. Az ujjhegyről a billentyűzetre átvitt nedvesség elegendő a mikroorganizmusok virágzó ökoszisztémájának fenntartásához” – mondta a kutató.

A kutatók tehát azt javasolják, hogy rendszeresen tisztítsuk az eszközöket, ha jót akarunk magunknak! Egy korábbi kutatás egyébként szintén hasonló eredményre jutott, amikor azt vizsgálták, mennyivel mocskosabb egy gaming kontroller, mint a WC. Ott is az derült ki, hogy bizony jóval több kórokozó van a kontrolleren.

Te szoktad mosni az eszközeidet?

https://leet.hu/shop/back2school/

Borítókép: © Tima Miroshnichenko

×