A mobilos iparágban először a Samsung mutatta be a már pletykált 200 megapixeles kameraszenzorát, ami minden eddiginél élesebb képeket képes készíteni.

A Samsung a több hónapos pletykálgatásokat minden téren alátámasztva bemutatta a legújabb ISOCELL HP1-re keresztelt szenzorát, ami a mobilos iparág legelső 200 megapixeles kamerája lesz. Az előzetes pletykák szerint pedig hamarosan bekerülhet az első telefonba is, ami elméletileg a Xiaomi egyik újabb, még nem bemutatott készüléke lesz.

A 200 MP-es szenzor | Kép: Samsung

Az ISOCELL HP1 0,64μm-es pixelekkel rendelkezik, és egyszerre 16-ot képes „egyesíteni„, melyből egyetlen egy 12,5 megapixeles, 2,56μm-es pixelekkel rendelkező szenzornak feleltethető meg. Mindezt az új ChameleonCell pixel-binning, vagyis pixelegyesítéses technológiával képes elérni, ami annyit tesz, hogy az éppen aktuális környezeti hatásokhoz mérten képes váltani 2×2, 4×4, vagy a teljes pixel elrendezés között. Gyenge fényben például a szomszédos pixel összevonásával 12,5 megapixeles képérzékelővé alakul át, nagyméretű, 2,56μm-es pixelekkel.

Ez azt jelenti, hogy minden korábbinál élesebb és nagyobb felbontású képeket lehet vele készíteni – rossz fényviszonyok között is, aminek vágáskor és átméretezéskor sem romlik számottevően a minősége.

A Samsung pixel-egyesítéses technológiája

A Samsung szerint az új szenzor 8K (7680 x 4320) felbontású videók rögzítésére is tökéletesen alkalmas lesz, viszont „csak” 30 képkocka/másodperccel. Egészen pontosan 50MP – 8192 x 6144 felbontással rögzít, ami csak minimális vágást és látómező veszteséget jelent a 8K eléréséhez.

Mint fentebb is említettem, az új szenzort elsőként a Xiaomi rakhatja majd a legújabb csúcskészülékébe, de erről még semmi konkrétat nem tudni, így idén egészen biztosan nem fog megjelenni. Más iparági bennfentesek azt is megjegyzik, hogy a Samsung a Galaxy S22 Ultrába már a 200 megapixeles érzékelőt rakhatja, amit még idén bejelenthetnek, de minden bizonnyal ez a telefon sem kerül piacra 2022 előtt.

Mindemellett dél-koreai vállalat félvezető részlege bemutatta az iparág első 1,0μm-es képérzékelőjét, az Isocell GN5-öt is, ami integrálja a Dual Pixel Pro-t, amivel az autofókusz teljesítményét növelik.

via – Samsung, Digitacameraworld, TrustedReviews, The Verge

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×