Bár az utóbbi időben igencsak elhúzott az AMD, friss adatok szerint még mindig az Intel a legnagyobb piaci szereplő, egy bizonyos okból.

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy az AMD milyen szép helyet szerzett magának piaci részesedést tekintetében a világon az utóbbi időben. Persze a dolgok folyamatosan változnak, így a friss elemzések szerint már látható a visszaesés. Különösen igaz ez a GPU piacra, ahol az AMD eladásai csökkenést mutatnak. A Jon Peddie Research (JPR) 2021 második negyedévére vonatkozó eredményeit összehasonlításban láthatjuk a előző és a tavalyi negyedévvel.

Az Intelnek van egy nagy előnye.

dGPU

A fenti felmérés a GPU-k teljes piacát és a különálló GPU-kat (Discrete GPU) külön kategóriában vizsgálja. Az Intel az első kategóriában azért lehet nagy előnyben, mert a processzorok szinte mindegyike tartalmaz egy beépített GPU-t (integrált grafikus chip). Ilyen tekintetben érdekes az AMD visszaesése, ami az előző negyedévben 19 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhetett. Ez most visszaesett 17 százalékra. Az Nvidia közben növelte részesedését, így a piac 83 százalékát birtokolja.

GPU

Ha a GPU-k teljes piacát nézzük, az AMD viszont nincs olyan rossz helyzetben. Egész jó negyedévet zártak, bár minimális piaci részesedés-csökkenés itt is látható.

Persze a fenti adatokat nehéz értelmezni abból a szempontból, hogy az utóbbi években a piac teljesen felborult a koronavírus-járvány miatt. Jelenleg nehéz megsaccolni az eredmények alapján a vásárlói szokásokat is, hiszen a nagy árak és készlethiány miatt mindenki máshogy jut hozzá a termékekhez. A bányászok felhalmoznak, a gamerek kivárják az árcsökkenést.

Te milyen GPU-t veszel szívesen? AMD vagy Nvidia?

https://leet.hu/shop/back2school/

Borítókép: Asus Rog

×