Magyar gimisek egy olyan fejlesztői versenyre neveztek, ahol szakemberek és egyetemistákkal szemben sikerült egy olyan appot készíteniük, amivel nem csak nyertek, de még beteg gyerekeknek is segítenek.

A Morgan Stanley idén először rendezte meg hazánkban a Code to Give nevű kódoló-fejlesztő versenyét, melynek célja az volt, hogy az jórészt egyetemistákból és szakemberekből álló résztevők egy olyan alkalmazást készítsenek, mellyel megkönnyíthetik a hosszú kezelésre szoruló és emiatt sokáig kórházban fekvő beteg gyerekek nyelvtanulását.

Az alkalmazást a gyakorlatban a 2014 óta működő Amigos a gyerekekért Alapítvány fogja használni, akik a koronavírus-járvány miatti korlátozások előtt heti 30 személyes találkozóval segítették a gyerekeket. A járvány miatt viszont nem tudták a hagyományos formában folytatni a munkát és áttértek a digitális megoldásokra. Azonban a sokáig kórházban tartózkodó gyerekek érthető módon többször tanulási nehézségekkel szembesülnek – az ő segítségükre rendezte meg a Code to Give a hackathont.

A versenyre végül 55 diák és szakember jelentkezett, akik a Morgan Stanley informatikusaival alkottak 18 csapatot. A májusban megrendezett első forduló még csak az ötletelésről szólt, a második során már az első prototípust kellett kellett elkészíteni, végezetül pedig a négy döntős csapatnak be kellett mutatnia a zsűrinek a projektjét.

Végül pedig a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. és 12. évfolyamos tanulóiból álló Upgrade csapat győzedelmeskedett – név szerint Tóth Ambrus, Boér Bence, Szabó Kornél és Hervay Bence.

A csapat olyan mobilos applikációt csinált, amiben a gyerekek játékos formában, különböző memóriajátékokkal és rejtvényekkel tanulhatják a nyelvet, amiért aztán – a szórakozáson túl – tapasztalati pontokat és jelvényeket kapnak jutalmul. Mindezen túl az alkalmazást direkt úgy tervezték, hogy letisztult, ezáltal egyszerű legyen használni, vagyis ami nem veszi el a gyerekek kedvét a használatától – illetve ami megkönnyíti a tanárok adminisztratív feladatait is. Mindezen túl még könyveket is raktak bele, hiszen a srácok tudják, hogy az olvasás az egyik legjobb módja a nyelvtanulásnak.

A győztes csapat | Kép: Prím Hírek

„Noha középiskolások vagyunk, a kiírás pedig elsősorban egyetemistáknak és frissdiplomásoknak szólt, úgy döntöttünk, hogy benevezünk, mivel nagyon tetszett a lehetőség, hogy tudásunkat jó célra felhasználva segítsünk másokon – mondta el Boér Bence, a győztes Upgrade csapat tagja. – A Morgan Stanley mentorai rengeteget segítettek és számos jó ötlettel járultak hozzá a projekthez. Sokat tanultunk a verseny alatt, és ez volt számomra az első komolyabb projekt, ahol csapatban dolgozhattunk együtt. A győzelem nagyszerű érzés, de csak az első lépés: izgatottan várjuk a lehetőséget, hogy tovább dolgozzunk a prototípuson a Morgan Stanley-vel és az Amigos Alapítvánnyal, majd átadjuk a végleges szoftvert ennek az értékes munkát végző szervezetnek.”

A srácoknak ezúton is gratulál a Leet csapata, reméljük hallhatunk még rólatok!

via – Prim Hírek

https://leet.hu/shop/back2school/

×