A TSMC a világ egyik legfontosabb félvezetőgyártója, és az áremeléseknek jelentős hatása van számos termékre.

A TSMC egy új jelentés szerint 10-20 százalékkal tervezi emelni a chipek árait. Ha ez igaz, akkor ennek következtében a chipek árai mindenütt emelkedhetnek, különösen az AMD CPU-k és az AMD, az Intel és az Nvidia GPU-k esetében. A Qualcomm által működtetett laptopok, Apple iPhone-ok és Android-telefonok is áremelkedést tapasztalhatnak.

A The Wall Street Journal csütörtökön arról számolt be, hogy a Taiwan Semiconductor Manufacuring Co., a világ legnagyobb chip-öntödéje „tervezi”, hogy a chipek iránti szokatlanul nagy kereslet miatt már idén, vagy esetleg jövőre emeli a vásárlóitól felszámított árakat.

A The Journal értesülései szerint a TSMC akár 20 százalékkal is többet kérne az autógyártóktól a kulcsfontosságú autóipari alkatrészek gyártásáért, de akár 10 százalékkal is többet kérne a „fejlettebb chipekért”.

Ez mit jelent a gaming világra nézve?

Ezek a „fejlett chipek” valószínűleg magukban foglalják majd a PC-ipar mindenféle csúcstechnológiájú processzorait, amelyek gyártásához a TSMC-t használják. Bár az Nvidia saját GPU-kat tervez, azokat a TSMC-nél gyártják. A TSMC bevételének nagyjából a fele a 7 nm-es gyártási folyamatából származik, mint például az AMD Ryzen processzorai által használt. 2021 első negyedévében a TSMC arról számolt be, hogy bevételeinek 45 százaléka okostelefon-gyártóktól, például az Apple-től származik, bár az egyes ügyfeleket nem bontotta fel.

Mindez azt jelenti, hogy ha a TSMC emeli az árakat, akkor valószínűleg a gamerek számára fontos chipek árai is emelkedni fognak. Az Nvidia már figyelmeztetett, hogy GPU-inak ellátása jövőre szűkös lesz: „A jövő év túlnyomó részében a kínálat szűkös lesz, ez a jelenlegi becslésem” – mondta Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója a hónap elején tartott eredménybeszámoló során.

Elképzelhető, hogy az AMD és a Qualcomm is árat emel, ami a Ryzen CPU-kat, a Radeon GPU-kat és a Snapdragon chipeket használó, vezető okostelefonokat érinti. Ne feledjük azt sem, hogy az olyan konzolok, mint a Microsoft Xbox Series X/S és a Sony PlayStation 5 az AMD által gyártott APU-kat használják… amelyeket a TSMC gyárt. Még az Intel közelgő Arc PC GPU chipjét is a TSMC-nél fogják gyártani.

És nem, a világ legnagyobb chipgyártóinak tényleg nincs alternatívája. Ahogy a Journal megjegyezte, a TSMC gyártja a világ legfejlettebb chipjeinek több mint 90 százalékát. Az, hogy a TSMC emeli az árakat, azonban nem okozhat óriási meglepetést. Áprilisban a TSMC vezetői azt mondták, hogy a TSMC 2023-ig tartó chiphiányra számít.

Szóval ez azt jelenti, hogy két választása van annak aki, új gépet, konzolt illetve akár telefont akar. Megvásárolja a terméket méreg drágán, vagy egyszerűen letesz róla.

https://leet.hu/shop/back2school/

forrás: PCWord

Borítókép: Wallhere

×