Nagyon úgy tűnik, hogy Elon Musk műholdas internete annak ellenére lesz egyre népszerűbb, hogy még a közelében sincs annak, amit ígér vele.

Elon Musk egy újabb óriási mérföldkő eléréséről számolt be a minap, ezúttal viszont nem a Neuralink, a SpaceX, vagy a Tesla sikereiről beszélt, hanem a Starlink előfizetők számáról. A SpaceX berkeiben alakuló műholdas internetszolgáltatása ugyanis átlépte

a bűvös 100.000 előfizetőt, vagyis ennyi terminált szállítottak le a rendszer publikussá válása óta.

Legutóbb augusztus elején kaptunk pontos információkat erről, akkor Musk szerint 90.000 aktív előfizetője volt a Starlinknek, ami azt jelenti, hogy alig egy hónap alatt tízezren fizettek be a még javában tesztelés alatt álló szolgáltatásra. Sőt, hozzátette azt is, hogy jelenleg még több mint félmillióan vannak a Starlink várólistáján.

Ami nem mellesleg közel sem olcsó mulatság, ugyanis csak a Starlink-terminálok, vagyis a vevőegységek 500 dollárba, közel 150.000 forintba + szállítási költségbe kerülnek, ami után 99 dolláros, pontosabban 30.000 forintos havidíjat is ki kell perkálni. Ezért cserébe pedig valóban kapunk egy „valamilyen” internetet, de annak sebessége egyelőre még csak meg sem közelíti a földi üvegszálas megoldásokét.

Musk szerint azonban a Starlinkkel jelenleg nagyon sokat bukik a cég, hiszen a terminálok elkészítése kétszer drágább, mint amennyit elkérnek érte. Jelenleg azon dolgoznak, hogy mihamarabb előálljanak egy újabb konstrukcióval, ami elméletben lefelezi a gyártási költségeket, de arról nem tudni, hogy ezzel arányosan fog-e csökkenni az érte elkért 500 dollár.

Bár a SlashGear szerint ezek az összegek eltörpülnek ahhoz képest, amennyit még a Starlinkbe szeretnének ölni. A teljes fejlesztésekkel ugyanis 20-30 milliárd dollárra is rúghat a SpaceX költsége, és Muskék csak sokára várnak tőle tényleges anyagi megtérülést. Ezekbe a fejlesztésekbe beletartoznak az olyan megoldások is, melyekkel egy hordozható, illetve repülőgépekbe is beszerelhető terminál készítését célozzák.

Mindeközben Musk egy új projektet is bejelentett: a Teslával egy olyan humanoid robot készítésén dolgoznak, amely belátható időn belül leválthatja az emberi munkaerőt.

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×