Rengeteg fejlesztésre számíthatunk a közeljövőben.

Az Intel 12. generációjával együtt elstartolhat a DDR5 memóriák átlagfelhasználók számára elérhető piaca is. Erre várhatóan 2021 végén kerül majd sor, ekkor érkeznek a boltokba az Alder Lake széria első fecskéi. Az első alaplapok és processzorok valószínűleg a DDR4 ÉS DDR5 modulokat is támogatni fogják majd, ám szépen lassan elkezdődik a váltás az új memóriagenerációra, mely 2023/2024 környékén át is veheti a vezetést.

A Samsung időközben világossá tette, hogy ők bizony nem aprózzák el: 512 GB-os modullal is jelentkezhetnek!

Az 512GB sem álom

A fejlesztéseknek köszönhetően (azok közül is leginkább a 8-stack TSV technológiának) sokkal kevesebb „felesleges” hely marad a modulokon, így több irányban is erősödhet az új generáció. Jobb teljesítményt, nagyobb sebességet és kapacitást, illetve egy picivel kevesebb feszültségigényt ígér a Samsung a felhasználóknak.

Az 512GB-os moduloknak a szerverek üzemeltetői örülhetnek a legjobban, hiszen eddig leginkább a 128GB/256GB modulokra kellett támaszkodniuk. Az átlagfelhasználók is kiélvezhetik a fenti előnyöket, de nekik be kell érni a 64 GB-os maximális mérettel. Azt hiszem, ez egy ideig még bőven vállalható is lesz, az arany középút valahol 16 és 32 GB között lehet manapság. 

Forrás: videocardz

×