A Microsoft úgy érezheti, hogy a vetélytársaihoz képest kevesen használnak Microsoft Edge-et, ezért a tisztes verseny szabályaira magasról tesz a Windows 11-ben.

Nem lesz egyszerű dolga azoknak a felhasználóknak, akik a Windows 11-re váltást követően a Microsoft Edge helyett valamilyen másik böngészőt állítanának be alapértelmezettként. Na nem azért, mert lehetetlen, vagy különösebben bonyolult volna a dolog, csupán teljesen abszurd mód körülményessé és idegesítővé tették.

Eddig ugyebár – használjunk bármit, ha meg akarjuk változtatni az alapértelmezett böngészőt mondjuk a Windows 10-ben, akkor azt alapból három módon tehetjük meg. Mikor megnyitjuk a programot a „beállítja-e alapértelmezettnek” kérdéskor csak rákattintunk az igenre a legegyszerűbb, de ugyanezt megtehetjük közvetlenül a böngésző és a Windows beállításaiból is. Ez utóbbi is roppant egyszerű, hiszen csak az alkalmazások menüpontban az alapértelmezettek között kell kikeresni a Brave-et, vagy az Operát, és meg is volnánk.

A Windows 11-ben, ha nem is teljesen, de másként lesz!

Ha az új, még készülő operációs rendszerben először nyitunk meg egy új böngészőt, akkor változatlanul felteszi majd a kérdést a felhasználónak az alapértelmezésről. Azonban ha ezt valaki valamiért elmulasztja, akkor nem lesz egyszerű dolga, ezt a kérdést ugyanis kizárólag egyszer teszi fel a rendszer.

Ezután be kell menni a Windows 11 beállításaiba, itt kikeresni az alapértelmezett alkalmazások pontot, majd szépen egyesével minden egyes fájltípusnál át kell állítanunk az alapértelmezést Edgeről a kívántra. Nem vicc: .htm, .html, .pdf, .svg, .shtml és így tovább, és így tovább, a legapróbb részletekig kiterjedően át kell állítani mindent egyesével.

Videó: The Verge

Egészen elképesztő megoldás ez, amit nagyon sok szakember nem csak nehezményez, de különösen károsnak és aggasztónak találja. Korábban például a Google-t büntették meg hasonlók miatt, amiért az Android-rendszerükben nem csak nem kérdeztek rá bizonyos alkalmazások alapértelmezéseire, de agresszívan a saját appjait részesítette előnyben.

Mindenesetre a keresőóriás Android, Chrome és Chrome OS vezetője, Hiroshi Lockheimer sem hagyta szó nélkül a dolgot, és a The Verge-nek Twitteren azt írta, hogy „ezt pont egy olyan vállalat csinálja, aki azt állítja magáról, hogy mindennel és mindenkivel szemben nyitottak”.

„Egyre jobban aggódunk a Windowson tapasztalható trend miatt” – mondta Selena Deckelmann, a Firefox vezető alelnöke szintén a The Verge-nek adott nyilatkozatában. „A Windows 10 óta a felhasználóknak további és felesleges lépéseket kellett tenniük, hogy beállítsák és megtartsák az alapértelmezett böngészőbeállításokat. Ezek az akadályok a legjobb esetben is zavaróak, és úgy tűnik, hogy a felhasználónak a nem Microsoft böngésző választását hivatottak aláásni”.”

Ezzel a félelmével egyáltalán nincs egyedül, melyeket a Vivaldi szóvivője a következőkkel egészített ki: „A Microsoft már régóta csinál ilyesmit, és úgy tűnik, egyre rosszabbá válik. A Windows minden egyes új verziójával egyre nehezebbé válik [az alapértelmezett beállítások megváltoztatása]. Megértették, hogy csak úgy tudják rávenni az embereket a böngészőik használatára, ha bezárják őket”.

„Nagyon sajnálatos, amikor egy platformgyártó egy általános felhasználási esetet homályosít el azért, hogy előnyös helyzetet teremtsen a saját termékének. Szeretnénk minden platformgyártót arra kérni, hogy tartsa tiszteletben a felhasználók választásait, és engedjen a platformjain való versenynek.” – mondta Krystian Kolondra, az Opera felelős vezetője a portálnak.

Egyelőre nem tudni, hogy ez így marad-e a végleges megjelenésre, a legtöbben mindenesetre abszolút egyetértenek a Microsoft övön aluli, teljesen érthetetlen és a piaci versenyt egyre csak maga felé döntő „újításával” kapcsolatban. Ha így marad, akkor viszont könnyen lehet, hogy nem csak a vetélytársakkal, hanem a monopólium-ellenes perekkel is fel kell venniük a box kesztyűt.

via – The Verge, Kotaku

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×