Az amerikai bíróság precedenst teremthet a bitcoint elmismásoló vállalatokkal szemben, amiket a Helix-ügy után módszeresen számolhatnak majd fel.

Larry Dean Harmon, a Helix nevű bitcoin „keverőszolgáltató” tulajdonosa és üzemeltetője szerdán bűnösnek vallotta magát az amerikai bíróságon kriptovalutával való visszaélés és pénzmosás vádjával.

A jelentések szerint Dean Harmon cége 2014 júliusa és 2017 decembere között 314.468 bitcoint dolgozott fel különböző piactereken pedofilok, kábítószer és fegyver forgalmazók, és más bűncselekményeket végzők számára. Akkoriban ez az összeg 311 millió dollárra volt tehető, mára azonban már 16 milliárd dollár fölött jár a csalás mértéke.

A Helix (és testvére, a Coin Ninja) azonban nemhogy nem volt bejegyezve, mint pénzszolgáltató, de az internet legsötétebb részeiben úgy hirdette magát, mint a szolgáltatást, ami segítségével az ügyfelek teljesen anonim módon fizethetnek olyan dolgokért, mint a kábítószer, a fegyverek és a gyermekpornográfia” – áll a FinCEN közleményében

De mi is az a bitcoin „keverés”?

Larry Dean Harmon

A bitcoin keverésre több fajta-féle megoldás létezik, de a végeredmény szempontjából számunkra ez nem feltétlenül érdekes. A dolog lényege, hogy többen – például a fent említett bűnözők – úgy döntenek, hogy a bitcoinjukkal szeretnének fedetlenek maradni a darkneten, ezért befizetnek egy olyan szolgáltatásra, mint amilyen a Helix is volt.

A Helix ezután fogja a megegyező mennyiségű kriptopénzeket, majd egy nagy tranzakcióvá gyúrja őket. Ha ezzel megvan, azután a kriptovaluta visszaosztásra került, de úgy, hogy senki nem tudja, melyik kriptó pontosan honnan jött – még a szolgáltató sem. Ilyen módon pedig szinte bármilyen bűncselekményt el lehet fedni – még ha nem is mindenki ilyen célokra használja.

Harmont még 2020. elején tartóztatták le, és ez az első alkalom, amikor a bíróság jogerősen is elítélhet valakit bitcoin keverőszolgáltatás miatt. Ennek pedig precedens értéke is lehet, ugyanis még számtalan Helixhez hasonló vállalat üzemel, melyeket ezután módszeresen számolhat fel az amerikai hatóság. Ezt viszont kripto-körökben többen nehezményezik, sokan ugyanis csak a tranzakciók élénkítése érdekében, és nem valamilyen bűncselekmény elkövetése érdekében használják.

Harmon akár 20 évnyi börtönt is kaphat, az ügyész azonban súlyosbításért, a védőügyvéd pedig a büntetés mértékének csökkentéséért harcol – mondván, hogy ügyfelének fogalma sem volt, hogy a szóban forgó kriptovalutákat milyen célokra használták.

via – Coindesk, Tom’s Hardware, FinCEN

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×