A Microsoft úgy döntött, hogy előnyére fordítja a kriptovaluták népszerűsödését, és egy olyan rendszert vezet be, amiben kriptóval jutalmazzák azokat, akik jelentik a kalózokat.

A világ legnagyobb mértékben lekalózkodott és illegálisan használt szoftvere minden bizonnyal a Windows, de ha nem is, az tuti, hogy a top3-ban benne van. Ezért az olyan érdekes fejlesztéseik mellett, mint az előfizetéses Windows 365, más módszereket is bevetne annak érdekében, hogy elejét vegye a jogtalan operációs-rendszer használatnak – írja a TorrentFreak.

Újabban például egy olyan fejvadász-rendszer kialakításán dolgoznak, amely keretében kriptovalutával fizetnének azoknak az önkéntes rendőröknek, akik sikeresen lebuktatják és jelentik a kalóz-szoftverek használóit, de leginkább a terjesztőit.

A Microsoft kutatási részlege által közzétett új tanulmánya szerint legalábbis van erre törekvésük, amit a Software Alliance (BSA) nevű szervezettel karöltve dolgoznak ki. A rendszert Argus-nak nevezték el és az Ethereum blokkláncot fogja alapul venni, és ha hihetünk a redmondiaknak,, akkor átlátható, praktikus és biztonságos lesz, miközben jól fogja szűrni a visszaélésszerű bejelentéseket és a hibákat.

Argus szemekkel figyel az önkéntes rendőrség

argus

Az Argus-rendszer működési elve | Kép: Microsoft

Az Argus-fejvadászok elméletben teljesen névtelenül jelenthetnek majd kalóz-gyanús tartalmakat, melyeket amolyan titkos kódnak megfelelő „vízjellel” jelölhetnek. Ezzel pedig a Microsoft látni fogja, hogy pontosan miről van szó, sőt, a leírás alapján a forrásig is vissza tudják majd követni. Viszont nem érdemes álneveken ugyanazt a tartalmat jelentgetni, mert azzal csak a jutalom mértéke fog csökkenni.

Amikor egy kalózmásoltatot jelentenek, a licencjogosult státusza „vádlottra” változik, amit ha nem tud ellenkezőleg bizonyítani, akkor megkapja a „bűnös” plecsnit, majd nem sokkal később jöhet a büntetés is. Azt viszont nem tudni pontosan, hogy hogyan fog a gyakorlatban is működni, bár a fejlesztők bizakodóak.

Az ötlet viszont nem feltétlenül újdonság, hiszen pár éve már létezik a Custos nevű dél-afrikai vállalat, ami hasonló megoldással harcol a kalózok ellen – több-kevesebb sikerrel. A Microsoft kutatói szerint az Argus sokkal jobb lesz annál, hiszen a Custossal ellentétben a rendszer képes lesz felismerni a kalózkodás súlyosságát, és az alapján kiszabni a jutalmat és a büntetést.

Az Argus viszont nem csak a Microsoft programok esetében fog működni, hanem sok egyéb mellett képes lehet képeket, filmeket és zenéket is szűrni.

Az Argus-féle fejlesztés nem mellesleg azért is lehet különös, mert korábban maga Bill Gates szólalt fel a kriptovaluták ellen, amikor is azt mondta, hogy jobb világ lenne nélkülük. És ugyan már nem ő, hanem Satya Nadella ül a redmondi óriásvállalat élén, mégis „vicces”, hogy most egy kriptovalutával fizető, blokkláncra épülő rendszerrel vennék fel a harcot az illegális szoftverek használói és terjesztői ellen.

via – TorrentFreak, Microsoft | Borítókép: TweakTown

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×