Két testvér mikor meghallotta, hogy limonádé árulás helyett kriptovaluta-bányászattal is kereshetnek pénzt, azonnal elkezdték, most pedig már jobban keresnek mint az apjuk.

A Dallasban élő 14 éves Ishaan Thakur és kishúga, a 9 éves Aanya sok más amerikai gyerekhez hasonlóan minden nyáron limonádét árulnak, hogy az azzal megkeresett összeget félretegyék a főiskolai, vagy egyetemi tandíjukra. Nyaranként átlagosan 100 dollár körül szoktak keresni a ház elé állított limonádéstanddal, ami zsebpénznek egy nyárra elég lehet, de tanulmányi alaphoz már aligha.

Idén februárban azonban különösen nagyot fordult a világ a testvérekkel, apjuk ugyanis egy este esti mese helyett a bitcoinról elmélkedett nekik, ami felkeltette az érdeklődésüket. Kérdezgették is az apjukat, hogy mi is ez a valami, amivel csak úgy, szinte a semmiből lehet több ezer dollárt keresni, aki készséggel el is mondta nekik, amit csak tudott.

Ekkor döntötték el, hogy a limonádéstandot a kriptovaluta-bányászatra cserélik.

A bányásztesók | Kép: The Dallas Morning News

Ishaan és húga, Aanya persze nem igazán tudta először, hogy miként is történik a kriptobányászat, ezért oda fordultak segítségért, ahonnan tudták, hogy biztosan megkapják: a Youtube-hoz. Elkezdték hát a tanulást, amit ilyen-olyan cikkekből, de legfőképp Youtube-videókból sikerült is hasznosítani az otthoni gamer-géppel. Mivel azt látták, hogy a bitcoin már nagyon telített bányászat szempontjából, úgy döntöttek, hogy inkább Ethereum után bányászgatnak.

A tesók elmondása szerint az első hónapban 1000 dollárt kerestek így, amit teljesen beforgattak újabb felszerelések vásárlásába.

Mivel a bányászatra alkalmas eszközök különösen drágák és ritkák, valósággal vadászniuk kellett rájuk, de így sem úszták meg olcsón. Apjuk még hitelt is felvett azért, hogy meg tudjanak minden szükséges berendezést vásárolni, amiket részben az e-Bay-ről, részben pedig bányászoknak fenntartott felületekről Kínából rendelték.

A számításuk azonban bevált, ugyanis a tesók mára már 32.000 dollárt, nagyjából 9,3 millió forintot keresnek a bányászattal.

A 14 éves Ishaan Thakur a rigek mellett | Kép: The Dallas Morning News

„Azt hittem, nem fogom tudni megcsinálni, mert túl magas szintű, de YouTube-videókat néztünk, apám és a húgom pedig segítettek” – mondta a kilencedikes Ishaan a Dallas News portálnak. „A kriptobányászat olyan, mint az arany vagy a gyémánt bányászata, csak ahelyett, hogy lapátokat használnánk, számítógépekkel bányászunk. És ahelyett, hogy egy darab aranyat vagy gyémántot találnánk a bányában, egy darab kriptopénzt találunk.”

A testvérek jelenleg 94 grafikai processzorral bányásznak (ETH mellett Raven Coinra is), melyek miatt áprilisban egy céget is alapítaniuk kellett, ez lett a Flifer Technologies. Kezdetben még a házuk garázsában bányásztak, de ahogyan bővültek, úgy egyre szűkösebb lett a hely, így Dallas belvárosába egy nagyobb helységbe költöztek át – de azért 30 kártyát csak felállítottak a házukban is.

A két helyszín számlái (bérleti díj, áram stb.) havonta körülbelül olyan 2500 dollárt, közel 730.000 forintot tesznek ki, ami miatt ugyan eladtak némi Ethereumot, a nagy részét megtartják, remélve, hogy az értéke tovább növekszik. Bárhogyan is, az szinte már biztos, hogy a két találékony és vállalkozó szellemű testvérnek nem lesznek anyagi gondjaik az egyetemen.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×