PMW3370 szenzor húszezer alatt? Többé már ez sem álom.

Szerencsére nem először jár nálunk SPC Gear termék. Ez elmúlt hónapokban górcső alá vettük az előző egerüket, a mikrofon szettjüket vagy épp a magyar kiosztással felvértezett mechanikus billentyűzetűket is. Ezúttal a legújabb egerüket, a GEM Plus névre hallgató perifériát vizsgáltuk meg közelebbről, megy a specifikációk alapján nagyon ígéretes volt. Nézzük meg, hogy a valóság is ezt mutatja-e!

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 67g
  • Szenzor: PIXART PMW3370
  • Méret(mm): 126×65,7×38,5
  • Kapcsolók: Kailh GM 8.0
  • Kábel típusa: Paracord – 1.8 méter
  • Maximum polling rate: 1000 Hz
  • Maximum CPI: 19000
  • Talpak: Teflon (PTFE)

Szerencsére a gyártó marad a Lix Plus féle megoldásnál, így az unalmas papírdobozok helyett egy műanyag kis dobozkában érkezik hozzánk az egér. Az extrákra sem panaszkodhatunk, találunk matricát és ajándék, extra PTFE talpakat is a GEM Plus mellett. Ennél többet ebben a kategóriában nem várhatunk el és nincs is igazán szükségünk másra.

Külalak, gombok

A GEM Plus 126 milliméteres hossza bizony már a közepes-nagy egerek csoportjába sorolja, így a nagyobb tenyérrel rendelkező felhasználók is bátran választhatják. A cég ezúttal szakított a lyukacsos designnal, így a letisztultabb formák kedvelői is megtalálhatják számításaikat az újdonságban. Az oldalát a lyukak helyett így kellemes gumiborítás foglalja el, mely kiváló segítséget nyújt az izzadósabb játékosoknak is, garantáltan nem repül ki az egér a kezünkből. Az egér súlya is nagyon kellemes, sikerült 70 gramm alá szorítani, egészen pontosan 67 grammos értéket határoz meg a gyártó. Az RGB itt sem maradhatott ki, de szerencsére nem túl tolakodó. Az „S” logón kívül az egér alsó részében foglal helyet még egy csík, melyeket szabadon konfigurálhatunk az egér szoftverében.

Elegáns RGB világítás

A kapcsolókra érdemes külön kitérnünk itt is, az Xtrfy MZ1-hez hasonlóan a GEM Plus Kailh GM 8.0-ás switcheket kapott a gyártósoron. A (kínai) Omronos társaival ellentétben 20 millió kattintás helyett 80 milliót ígér a specifikáció. Nem lehet rá panasz, nagyon jól tette a dolgát az összes létező felhasználási helyzetben, határozott kattintási élménnyel rendelkezik az egér.

Itt azért találhatunk néhány lyukat

Az egéren a szokásos alapgombok (2 fő gomb, 2 oldalsó és a görgő) mellett találunk még egy DPI váltó gombot, de ennek funkcióját is állíthatjuk a szoftverben. Az egér alján pedig a ma már lassan standardnak számító PTFE talpakat találhatjuk meg, melyek garantálják a tükörsima csúszást a különböző felületeken.

Paracord

Az egér egy Paracord stílusú kábellel érkezett, de manapság azért már ezen sem lepődünk meg. A megoldás lényege, hogy a kábel gumiburkolat (vagy gumi+szövet) helyett csak egy puhább szövetborítást kap, így a merevsége, illetve súlya fényéveket javul és kevésbé zavar minket a mindennapi használat során. Ez a megoldás tökéletesen elegendő a felhasználók jelentős részének, főleg ha mellé pakolunk még egy mouse bungee-t is

A szenzor

Az egérben egy igazán különleges szenzor kapott helyet, a manapság szinte kötelező 3366 és 3389 PixArtok helyett a cég még ennél is újabb, PMW3370-es érzékelője került az egér aljára. Nem sok gyártó használja még ezt a szenzort, öröm látni, hogy ebben az árkategóriában is találkozhatunk már vele. A specifikációk alapján borítékolható az eredmény, de természetesen a tényleges mérés most sem maradhatott el. A polling rate is stabil 1000 Hz volt, illetve nagy rántásoknál sem tapasztaltunk semmilyen problémát. Bár ezekkel a szenzorokkal még nincs olyan nagy tapasztalat, érdemes itt is 1800 DPI alatt tartanunk az értéket az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

Szoftver

Kellemes szoftvert kaptunk az egérhez, ezúttal végre nem a 100. átskinezett kínai, standard egérszoftver tekintett vissza ránk. Minden jóságot állíthatunk a programban:

  • DPI értékeket
  • Polling rate
  • LOD (Lift-off Distance) – Mennyire legyen érzékeny az egerünk a felemelésekre, az a magasság, ahol a szenzor nem „továbbítja” az általa érzékelt mozgást a számítógép felé. Játékosoknak 1,2 milliméter lehet az ideális, érdemes tesztelgetni melyik fekszik nekünk jobban a két opció közül.
  • RGB világítást
  • Létrehozhatunk makrókat és profilokat is

Összefoglalás

Az elegáns gyilkos – SPC Gear GEM Plus egér teszt


Szerzői értékelés

9

Az összegzésnél nem mehetünk el az egér várható ára mellett, bár hivatalos magyar árak még nincsenek, de a gyártó 45-50 eurós árcédulával tervez. Ha ezt is belevesszük a fenti képletbe a specifikációk mellé, akkor akár nagy jövő is állhat az egér előtt. Napjaink legkiválóbb szenzora, egy kellemes és minőségi házba pakolva, pár extrával megfűszerezve. Kell ennél több?

70 gramm alatti súly, de látható lyukak nélküli kivitel

80 millió kattintásra hitelesített Kailh GM 8.0-ás kapcsolók

Minőségi felépítés, anyaghasználat

PMW3370 top szenzor

Paracord kábel

PTFE talpak

Kellemes, de nem tolakodó RGB világítás, ami teljesen kikapcsolható és személyre szabható

Ajándék talpak a csomagban

Kiváló árcédula

Minden beállításra kitérő szoftver

A kisebb tenyérrel rendelkező játékosoknak kompromisszumos lehet a használata

A görgő lépései nem túl határozottak, elmosódottak

Olvasói értékelés

0

×