Megszólaltattuk a hazai társasjátékszcénában az egyéves működés után már simán tényezőnek nevezhető mémoldalt, a Board Game Trollzt.

Minket is megmémesítettek már egyszer (legalábbis egyet vettünk észre), ami tekintve, hogy fél éve van a Leeten Board Game rovat, nem is olyan rossz. Interjúnk az egyetlen, de annál hatásosabb magyar társasjátékos mémoldal, a Board Game Trollz készítőivel új sorozatunkat is felvezeti, amiben hetente a legjobb mémjeikből közlünk válogatást.

Hányan, és kik vagytok igazából, érdekeltek vagytok a hazai társasjátékos iparban is esetleg, vagy egyszerű játékosokként csináljátok a Board Game Trollzt?
– Erre először is ez a válaszunk. Trollok vagyunk, a játékosabb fajtából. Misztikus, félelmetes és legfőképp védett lények, akik csúnyaságuk miatt nem vállalhatják igazi arcukat, így még fényképet sem merünk küldeni magunkról. Trolltartó irányítása alatt működünk, jelentős fluktuációval (igaz, a szó jelentését nem mondta el a főnökünk). Szeretünk játszani, de nemcsak emberi csontokkal, hanem az ehhez a tematikához kapcsolódó társasjátékokkal is (nagy kedvenc a Skull). Jelen vagyunk sok helyen, és nem titok: érdekünkben áll, hogy legyen sok téma, amiből viccet lehet csinálni, mert egymáson is sokat viccelődünk.

Mikor és miért kezdtétek el az oldalt?
– Mivel annyit szellemeskedtünk már egymással, muszáj volt a nyilvánosság elé lépnünk. Ennek lassan egy éve. Miért? Mi a csúnyaságunk miatt eleve nem merünk sokszor tükörbe nézni. Kíváncsiak voltunk, hogy ezen szubkultúra szereplőinek mennyire van ereje ezt megtenni. Így az ezzel kapcsolatos mondanivalónkat is meg tudjuk osztani a népekkel – ha érdekli őket, ha nem. Ha mások ezt megtehetik, akkor mi miért ne?

Figyeltek (az oldal működtetése szempontjából) külföldi társasos mémoldalakat, vesztek ezektől ötleteket? Ha igen, mely oldalak ezek, és milyen ötleteket vettetek/vesztek át?
– Nem, mi misztikus és félelmetes lények nem léphetünk ki a színfalak mögül és nem figyelünk ilyen oldalakat. Ezt a feladatot meghagytuk Pegasus barátunknak. Igyekszünk nem „gyűjtőoldal” lenni, de néha azért belefutunk egy-egy olyan mémbe, vagy az olvasók küldik be, hogy ezt posztolni lehetne
magyarul. Akkor néha posztoljuk. Néha nem. De van úgy, hogy átgondoljuk és úgy posztoljuk ki. Vagy nem. De ezek úgy általában mindig így vannak, ha egyetértünk. Ezek az importok megjelenhetnének egy „hagyományos” társasjátékos oldalon is, a trollok másolási képessége sem erős, így próbálunk trollszerűek maradni a magunk nemében. Főleg saját trollunkból ékeskedünk, vagy borítóátdolgozásokat készítünk, vagy legfeljebb ihletet nyerünk más mémekből. Kimondottan szeretjük az ilyen Trolliából hozott ihleteket az aktuális hírek, események mentén mémekbe önteni.

Melyik volt az eddigi legnagyobb dobásotok elérés (reakciók, kommentek, megosztások, elért emberek) és „botránykeltés” szempontjából? És melyek a személyes kedvenc mémeitek?
– A legtöbb reakciót/megosztást és elért embert Ronaldo hozta tizenegyesekkel és egy palack vízzel.
Ha a kommentek oldaláról nézzük, akkor pedig a Mit Játsszunk? önkéntestoborzását egyfajta párhuzamba helyező képünk viszi a prímet, és talán ez lett a legbotránykeltőbb is – bár ezen nem
merengtünk még soha, mert ha csak magunkra nézünk, az is már elég botrányos. Ha belegondoltok az egészbe, igen veszélyes nagy dobást elérni, hiszen nem mindenki vállalja fel, hogy szimpatizál egy ilyen misztikus és félelmetes csoporttal, ahol a reakciók leadása felérhet egy közkedvelt csoportból történő likvidálással. (Nem, biztos nincs ilyenre példa). Botránykeltés? Ahogy az egyik kommentben írta valaki: akár a társasjátékos Ripost is lehetnénk, a mi nyelvünkön Trollpost, ahol egyébként élünk is. Személyes kedvenceink nem nagyon vannak, inkább pillanatnyi kedvencek. Az aktuális jó poénok tetszenek mindig a legjobban. Azok, amiken hangosan felröhögsz, még ha vannak is körülötted. Amitől a reggeli kávét félrenyeled, és azt mondod: „ekkora baromságot hogy találhattunk
ki?!” (És a végén persze kicsit elszégyelljük magunkat, de csak a jó illemünk miatt.)

Milyen arányban vannak az oldalon a saját és a kapott mémek? Kb. hány embertől kaptok mémeket, hány állandó „szerzőtök” van?
– Trollpost nagy város, a csoda se tudja megmondani, de körülbelül fele-fele. A normál leosztás nálunk egy reggeli, „olvasói” poszt és egy esti, „saját”. De ez gyakran borul a rendelkezésre álló források, az aktualitások és az ügyeletes Troll és persze Pegasusék éberségének függvényében. Január óta küldhetnek be az olvasók is képeket, amiket megjelölünk (érted, megjellel jelölünk), és úgy osztjuk megjellel őket. Innen is köszönjük nekik a támogatást! Azon emberek száma, akiktől mémeket kapunk részhalmaza az első kérdésre adott „képben” rejlő válasznak.

Kikkel, esetleg milyen kiadóval, vagy a magyar társasjátékszcéna mely fontosemberével sikerült már úgy igazán összevesznetek? Mondjuk a Mit Játsszunk?-on kívül, velük nyilván túlvagytok már kábé minden ilyesmin.
– Még nem sikerült összeveszni senkivel, pedig biztos szándékosan provokálnak bennünket a mémekre okot adó megjelenésekkel. A Troll nyugodt fajta, a „szükséges rossz” díjat valamelyik évben tuti el fogjuk majd nyerni. Olybá tűnhetünk, mint az őrültek, akik csapkodnak ide-oda, és persze, nem árt figyelni rájuk. Egyébként minél nagyobb egy csoport, annál inkább tud mémre valókat produkálni, így minél több mém szól valakiről, annál büszkébb lehet magára. Ez bizonyítja, hogy
jól dolgoznak! A kiadók tagjai és a bloggerek is meg-megfordulnak a BGT oldalán, néha
reagálnak is. Lehet, hogy bántottunk meg valakit… Nem tudjuk, nem mondta még senki.

Kaptatok már komolyabb figyelmeztetést, hovatovább „fenyegetésfélét” valakitől, akit mémesítettetek?
– Nem kaptunk komolyabb fenyegetést, nem is félünk, leszámítva, hogy éjszakánként felváltva őrködünk, és figyeljük, megáll-e egy fekete limuzin a trollbarlang előtt, telepakolva bérgyilkosokkal, vagy még rosszabb: ügyvédekkel. Egy alkalom volt, hogy „de kár volt”, meg „ezzel még nincs vége”. De azzal mégis vége lett, pedig épp mémesíteni akartuk a folytatást…

És a másik oldalról: próbáltak már lekenyerezni titeket, akár úgy, hogy kaptok játékot, és nem várják el, hogy pozitív dolgot tegyetek közzé róla, csak foglalkozzatok vele? Vagy akár úgy, hogy semmit nem várnak el?
– A lekenyerezés még nem jött szóba, de egy jó, vaskos Patreon-oldal jólesne egy ingyenes adminisztrátorral. Kéne pár új laptop, meg prémium-előfizetés erre-arra (például a Trollanyok.com oldalra). Amúgy meg bajban is lennénk, ha megadnánk a trollposti címünket, hogy oda küldjék a játékokat. Vagy még viccesebb lenne Bécsbe átjárni a „kenyérért”. A szívességtétel nekünk nem férne bele: mindenkit célba veszünk, ha úgy adja – márpedig úgy adja -, hol így, hol úgy, és ezt valószínűleg tudják is nagyon jól.

 

A Board Game rovat előző interjúja:

“A mostanra kialakult helyzet súlyos áremelést fog eredményezni, sőt valószínű, hogy kevesebb magyar megjelenés lesz”

×