Gyakran lustálkodó tevékenységnek tartják, de egy új tanulmány szerint a videojátékok tényleg segíthetnek a fogyásban.

Mindig azt mondják, hogy aki sokat ül a gép előtt, az szépen a mozgás hiányától elkezd hízni. Egy friss kutatás szerint viszont ez nem így működik. A Stakester kutatása azt állítja, hogy a férfi gamerek egy kétórás gaming session alatt akár 420 kalóriát is elégethetnek, míg a női játékosok akár 472 kalóriát is. Ez egyébként 1000 felülésnek felel meg.

„Mindannyian tudjuk, hogy a versengés megnöveli a pulzusszámunkat, és a legtöbben megtapasztaltuk már a „gamer izzadást”, amely akkor jelentkezik, amikor az utolsó pillanatban gólt szereznünk a FIFA-ban vagy szorult helyzetben vagyunk a Warzone-ban” – mondta Tom Fairey, a Stakester vezérigazgatója és alapítója.

„Nem meglepő, hogy ez kalóriát éget, de meglepődtünk azon, hogy mennyi kalóriát égetünk el 2 óra játék alatt.”

A tanulmányban a kutatók okoseszközökkel mérték 50 játékos szívritmusát és kalóriaégetését, miközben két órán keresztül FIFA-t és Warzone-t játszottak.

Az eredményekből kiderült, hogy a férfi játékosok átlagosan 210 kalóriát égettek el óránként a kísérlet során. Eközben a női játékosok körülbelül 236 kalóriát égettek el óránként online játék közben.

Hogy ezt kontextusba helyezzük: egy Mars szelet (230 kalória) elégetéséhez körülbelül 57 percre van szükség, egy Big Mac (257 kalória) ledolgozásához 1 óra 4 percre, egy közepes szelet Margherita pizza (200 kalória) elégetéséhez pedig 50 percre.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egészséges több mint 10 órát játék előtt ülni. Ez a felmérés az elégetett kalóriákat vizsgálta.

Nem ez az első eset, hogy egy kutatás szerint a videojátékok nem feltétlen egészségtelenek.

Tavaly a Queenslandi Műszaki Egyetem egy csapata feltárta, hogy a játékosok akár 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek egészségesebb testtömeggel, mint az átlagemberek. A felmérésből az is kiderült, hogy az esport játékosok kevesebbet dohányoznak és isznak, mint az átlagemberek, és bizonyos videojátékok hatására jelentősen aktívabbak.

Queenslandi Műszaki Egyetem

A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) 65 ország 1400 játékosának megkérdezésével végezte el a tanulmányt. Ez szerintük az első olyan tanulmány, amely az esport játékosok globális mintájának BMI (testtömegindex) állapotát vizsgálta. Michael Trotter, a QUT esports kutatója elmondta:

„Az eredmények megkérdőjelezik a kórosan elhízott játékosok sztereotípiáját.”

„Amikor az esportra gondolunk, gyakran felmerülnek aggodalmak az „ülőmunka” és az ennek következtében kialakuló rossz egészségi állapot miatt, de a tanulmány érdekes és vegyes eredményeket tárt fel.”

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×