A venezuelai férfi éppen hazafelé tartott, amikor lecsaptak rá az elrablói, akik később bitcoint követeltek a családjától.

Néhány nappal ezelőtt, augusztus 10-én elraboltak egy 39 éves Gustavo Torres Gonzalez nevű venezuelai férfit, majd nem sokkal később a rendőrség találta meg a holttestét egy autópálya mellett.

Az emberrablók akkor csaptak le a férfira, amikor az éppen a munkából hazafelé tartott, majd egy ismeretlen helyre hurcolták. Ezután felhívták Gustavo családját, akiktől 1.5 bitcoint követeltek váltságdíjként – mintegy 67.000$-t, közel 20 millió forintot, de mivel a családnak nem állt rendelkezésére ekkora összeg, a váltságdíjat 0.5 BTC-re, körülbelül 22-23.000$-ra csökkentették.

Miután a túszejtők megtudták, hogy a család mindösszesen 0,062 BTC tud elutalni nekik, nem keresték tovább a férfi hozzátartozóit. Gustavot ezután 6 lövéssel szabályosan kivégezték, a testét pedig egy autópálya mellett dobták ki.

Gustavo Torres Gonzalez | Kép: Criptonoticias

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az elrablók miből következtettek arra, hogy a férfi és/vagy a családja rendelkezik bitcoinban tartott megtakarítással, a nyomozások során ugyanis semmi erre utaló jelet vagy kriptovalutákkal való összefüggést nem találtak.

A helyi média megjegyezte, hogy a Gustavo számítástechnikai szakember volt, és különböző vezeték nélküli internet-hozzáférési szolgáltatásokat kínált. Ezt a munkát a TutoNet Investments nevű cégén keresztül végezte, amelynek 2007 óta a vezetője is volt – talán ebből gondolhatták, hogy rendelkezhet némi kriptopénzzel.

Mivel a kriptó a világszerte egyre népszerűbb lesz, úgy a hasonló emberrablások és váltságdíj követelések is egyre gyakoribbak – főleg az olyan szegényebb térségekben, mint Venezuela. 2019-ben például a 43 éves William Sean Creightont ejtették így túszul, akiért hiába fizette ki a családja a kért bitcoint, elrablói végeztek vele. De hasonló volt tavaly az északnyugat-mexikói ügy, amikor 48 órára raboltak el egy ügyvédet és követeltek érte ugyancsak bitcoint.

Ez talán a népszerűsödésen túl még annak is köszönhető, hogy sokan úgy gondolják, hogy a kriptovaluta teljesen anonim és lekövethetetlen – de ahogyan a Kriptoakadémia szakemberei is rávilágítanak – ez közel sincs már így. Egyre több bűnüldözési szerv találja meg a módját annak, hogyan kövessék le hatékonyan a kriptoutalások útját, köszönhetően a megmásíthatatlan blokklánc technológiának.

via – Criptonoticias, Kriptoakadémia

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×