Megszületett a Gypsycoin, ami azon túl, hogy a romák első saját nemzetközi valutája lehet, még segítséget is nyújtana a szegénységben élő cigány családoknak és gyerekeknek.

Manapság minden napra jut egynéhány újonnan regisztrált kriptovaluta, melyek nagy része poénból és/vagy csalás céljából jött létre. Ezeknél azonban jóval szerényebb számban találunk olyat, melyekkel kifejezetten közösségeket céloznának, ezért is különleges az a kriptó, amelyikkel kifejezetten a cigány közösséget targetálják.

A napokban megszületett a romák hivatalosnak kikiáltott digitális valutája, a Gypsycoin.

Daniel Cioabă, a Nemzetközi Roma Egyesület romániai fiókjának vezetője, a „romák önjelölt királya”, múlt héten jelentette be a Gypsycoint, ami a roma nép első saját egyetemes pénzneme lenne – írta a Transindex. A kriptopénz szimbólumának a hagyományos cigánykereket választották, olyat, amilyet a hivatalos cigány zászlón is használnak.

A hivatalos leírás szerint a Gypsycoin célja a romák nemzetközileg is eggyé kovácsolásán túl, hogy a kriptóból befolyó összegből segítsék a szegénységben élőket, hozzájáruljanak a romák oktatási, lakhatási, élelmezési és egészségügyi ügyeihez, illetve a társadalmi és morális nevelés és a technológiai nevelés ügyei mellett is elkötelezi magát – olvasható a portálnak eljuttatott közleményben. Kiemelik továbbá, hogy a valuta kialakításakor figyelembe vették a cigányság mélyen hagyománytisztelő és tartó oldalát, de mindezek mellett az innovációt is támogatják.

Az új kriptovaluta a közösség számára finanszírozási lehetőségeket, váltópénzt és hosszú távú befektetést is jelent. Mint ilyen leköveti az aktuális kripto-piac dinamikáját: 90 százaléka nem lesz forgalomban, míg 10%-a szabadon mozog a piacon. Mint a legtöbb új valuta, úgy a Gypsycoin is 1 billió tokenben határozta meg a teljes készletet.

A bejelentés hírére és a sajtó beszámolóit követően úgy tűnik, hogy beválik a Gyspycoin ötlete, hiszen az elmúlt napokban 800%-os növekedést tapasztaltak az árfolyamban. Ezzel együtt a projekt indulása óta 1800%-os emelkedést tapasztaltak.

Ha szeretnél még többet megtudni a Gypsycoinról, esetleg befektetnél, akkor mindenképpen látogass el a hivatalos Facebook és weboldalukra.

Mindeközben a bitcoin árfolyama is tartja magát, a cikk írásának pillanatában 45.965 dolláron áll.

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×