Az Xbox Game Pass játékstreaming szolgáltatásának kiváló Steam Deckes működéséről nem más számolt be, mint az Xbox feje, Phil Spencer.

Korábban már hosszabban elmélkedtem azon, hogy miért is lehet a Steam Deck nem csak a kézikonzolok történetének egyik legjobb darabja, hanem hogy miért is lehet kiváló választás videojátékozás szempontjából. Azóta persze már sok víz lefolyt a Dunán, és kiderültek kisebb-nagyobb érdekességek Gabe Newell hordozható masinájáról, a véleményem azonban továbbra is fenntartom, miszerint a várhatóan gyors hardver-elavulási ideje mellett is egy kiváló választás lesz.

Főként annak fényében mondtam ezt, hogy a nyílt rendszere miatt valószínűleg a játékstreaming szolgáltatásokat is elérhetjük majd róla, ami azért jócskán kitolhatja a gép élettartamát amellett, hogy takarékos megoldás a játékosok számára. Példaként felhoztam az Xbox Game Pass és a PS Now modelleket, melyekkel konkrétan a Microsoft és a Sony-exkluzívjait is elérhetjük egyetlen gépről – feltéve, ha tényleg olyan nyílt lesz a platform, amilyennek mondják a Valve szakemberei.

Nos, úgy tűnik nem kellett sokat várnunk, hogy a tézisem megerősítésre találjon, ugyanis nem más, mint az Xbox-részleg atyaúristene, Phil Spencer árulta el, hogy bizony az xCoud tökéletesen működik a Steam Decken.

Phil Spencer mindehhez gratulált a konzol fejlesztői csapatának, szerinte ugyanis a Halo és az Age of Empires nem csak remekül futott a streamingben, de a képernyő mérete és az irányítás is tökéletesen illeszkedik a menet közbeni játékhoz.

Azt persze nem árulta el, hogy a Game Pass Ultimate részének számító szolgáltatást miként indította el, a böngészőből, esetleg valamilyen más módon, de egyik verzió sem elképzelhetetlen. Míg előbbinek egyébként is működnie kellene a SteamOS böngészőjéből, addig utóbbi kapcsán már jó néhány hete már röppentek fel pletykák.

Korábban, még a Steam Deck bejelentése előtt ugyanis azt lehetett hallani, hogy a Valve nagyon meg szeretne állapodni a Microsofttal a Game Pass kapcsán „valamiről”, ami akkor egyet jelentett a Steambe integrált PC-s applikációval. Pontosabban, hogy a Game Pass ne egy külön alkalmazás legyen, hanem a Steam része. Ez a pletyka azonban a fentiek fényében most új megvilágításba kerül.

Természetesen a PC-s együttműködésnek is volna értelme, a kézikonzolosnak viszont annál inkább. Az xCoud lényege tulajdonképpen a hordozható játék lenne, amivel szemben sokan azt a jogos kritikát fogalmazzák meg, hogy a telefon pici képernyőjével nem túl kényelmes. A Steam Deck azonban egy kifejezetten játékra tervezett dög lesz, annak megfelelő képernyővel és irányítással (ahogyan Spencer is mondta), dokkolási lehetőséggel. Meg hát a Microsoftnak is rég dédelgetett handheld-álma valósulna meg egy ilyen együttműködéssel – azon túl, hogy bővíthetné az előfizetések számát – a gép elévülésével azonos mértékben, ugyebár, ami pedig a Valvenak lenne előnyös, a hardver értékesítése szempontjából.

A feni kép azonban, amit Phil Spencer osztott meg is a dedikált alkalmazásra utalhat, ugyanis a játékokat a SteamOS saját felületén mutatja.

Biztosat persze nem mondhatunk még ennyi alapján, mindenesetre egészen biztató dolgok ezek, melyek nem csak az SD sikerének alapozhatnak meg, de a játékstreaminget is minden eddiginél népszerűbbé teheti. December környékén meglátjuk!

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×