Messi szakítása a Barcelonával minden bizonnyal fájdalmas lehetett számára, a PSG-től kapott „pár milliós” aláírási pénz azért enyhített a bánaton, amit kriptovalutával fizettek ki neki.

Az elmúlt másfél hét, illetve a futballvilág elmúlt néhány évének legnagyobb, bombaként robbant híre volt Messi barcelonai szerződésének vége, melyet a játékos és a klub nem tudott meghosszabbítani.

Így hiába, hogy elméletben mindkét fél nagyon szeretett volna még folytatást, az argentin zseni a katari tulajdonú PSG-hez volt „kényszerű” elszerződni. A mesés gazdagságáról messze híres francia klub két évre írt alá kedden Messivel (plusz egy éves hosszabbítási opcióval, de ennél valószínűleg több is lesz majd), melynek részét képezte egy 25-30 millió eurós aláírási pénz is.

Ezt az összeget pedig a Reuters információi szerint részben a klubhoz tartozó szurkolói tokenekkel, pontosabban kriptopénzzel fizették ki neki.

Hasonló tokenekkel egyébként a Barcelona, az Atletico de Madrid, a Manchester City, az AC Milan és a Juventus is rendelkezik, melyek olyan kriptopénzek, amikkel a szurkolók szavazhatnak a klubot érintő, általában kisebb volumenű kérdésekről, illetve vásárolhatnak belőle különböző NFT-ket. A PSG a többi egyesülethez hasonlóan a Socios felületén „gazdálkodik” a tokenekkel, amely elmondása szerint csak idén már több mint 200 millió euró bevételt hozott a partnerklubok számára.

Más kriptovalutákhoz hasonlóan a szurkolói tokenekkel is lehet a tőzsdén kereskedni, néhány szakértő azonban felhívja a figyelmet a vad árfolyam-ingadozásokra is, melyeket egy-egy bejelentés válthat ki. Képzelhetjük hát, hogy mekkora kilövés volt a PSG-tokenek árfolyamában már a Messi-pletyka felröppenésekor.

A bejelentéskor pedig vulkánként tört ki – a klub szerint ez akkora mértékű volt, hogy Messi kifizetését követően nem keveset kerestek az üzleten, sőt a tokenekkel való kereskedés meghaladta az 1,2 milliárd dollárt is.

A PSG tokenje, amelynek piaci kapitalizációja körülbelül 52 millió dollár, a Messi érkezésével kapcsolatos spekulációk közepette öt nap alatt több mint 130%-ot emelkedett, és kedden 60 dollár feletti csúcsra emelkedett. A CoinMarketCap weboldal szerint legutóbb 10%-os mínuszban, 40 dollár körül álltak – írta a Reuters. Az ilyesfajta üzlet azonban legkevésbé a pályán mutatott teljesítménnyel van összefüggésben, és sokkal inkább a pletykák illetve a különböző bejelentések alakítják.

Messi PSG-be való igazolása azonban különösen nagy fegyvertény lehet a francia gárdának, akik ezidáig mindhiába kergették a Bajnokok Ligájáról szőtt álmaikat. Most azonban túlzás nélkül állítható, hogy náluk állhat fel az utóbbi évek legütőképesebb támadósora a Messi-Neymar-Mbappé hármassal – a kezdő 11 többi részéről pedig még nem is beszélve. Ha így nem nyernek BL-trófeát, akkor a PSG-n minden bizonnyal valami nagyon csúnya átok ül, más nem lehet az oka.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×