A kínai óriáscég Magyarországon is igyekszik az élre törni.

Pár napja írtunk arról, hogy mennyire megváltozott az európai mobilpiac. Nem véletlen, hogy mostanság jönnek ki ezek a statisztikák, hiszen túl vagyunk 2021 második üzleti negyedévén is, minden adat napvilágra került, így minden adott az átfogó statisztikák létrehozására. Az európai adatokból kiderült, hogy egy kínai márka igazán nagy csapást mért a nagy nevekre is. Ez a vállalat nem más, mint a Xiaomi, mely 12.7 millió mobiltelefont értékesített az elmúlt pár hónap során. Jogosan merülhetett fel a kérdés, hogy mi a helyzet hazai fronton, mennyire vágnak össze ezek a számok az európai statisztikával.

A Canalys elemzőcég adatainak hála immár ezt is megtudhatjuk. Vajon nálunk is átvette a vezetést a kínai óriás?

Először is nem szabad elmennünk az utóbbi év történései mellett, hogy világosan tudjuk értelmezni a táblázatot. Két nagy óriás is kiesett az élbolyból. Az LG teljesen beszüntette a mobilos divízióját, a boltjaikban az Apple termékeit fogják árulni, ahogy arról már pár héttel korábban szintén beszámoltunk. A másik nagy vesztes a Huawei lehet, melytől megvonták a Google Mobile Services (GMS) támogatást is többek között. A felhasználóknak viszont úgy néz ki nagyon is szüksége van a beépített és tökéletesen működő Google alkalmazásokra, így megcsappantak az eladások rendesen. No, de ennyi magyarázat elég is, nézzük is a táblázatot!

Canalys

Első pillantásra, ha csupán csak a helyezéseket nézzük, akkor bizony nincs nagy változás, az ikonok is világosan jelzik ezt. Az „Annual Growth” azaz a növekedés ami igazán sokatmondó számunkra. Míg az Apple és a Samsung eladásai erősen csökkentek hazánkban, addig a Xiaomi majdnem duplázta a forgalmát. A másik ilyen cég a HDM Global, ott is elképesztő, 137 százalékos forgalomnövekedésről beszélhetünk. Ne aggódj, ha ez a név nem mond túl sokat, a cég birtokolja az új „Nokia” márka alatt kiadott telefonokat.

A jövőre tekintve szinte kizárható, hogy a Huawei fel tudjon törni újra a TOP 5 gyártó közé hazánkban, az LG helyére viszont nagy esélyes az önálló cégként eladott Honor márka. Ami még érdekes lehet, az a Samsung és Xiaomi párharca, hiszen már csak 5 százalék van a két óriás között, mely pár sikeres modell piacra dobásával pillanatok alatt átfordulhat a Xiaomi javára. A kínai cég sikerét legjobban talán az biztosíthatja be, hogy a pár tízezres telefonoktól egészen a hátsó OLED kijelzővel is ellátott Xiaomi Mi 11 Ultráig bármilyen árkategóriájú és felszereltségű mobilt megtalálunk a portfólióban.

EU helyzet

Az európai toplistában szintén szereplő Oppo és Realme márkák hazánkban egyelőre nem túl ismertek, de az Oppo éppen pár hete debütált több bolt és szolgáltató kínálatában is, így érdemes lesz majd őket is figyelgetni az elkövetkezendő hónapokban.

Neked milyen márkájú telefon lapul a zsebedben?

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×