A Cenega Magyarországnak köszönhetően lehetőséget kaptunk a Tribes of Midgard tesztelésére PS5-ön. Lássuk mit tartogat a viking lét.

A Cenega Magyarországnak köszönhetően újra felvehettük a viking gúnyánkat és meglátogathattunk kedvenc helyünket az univerzumban, Midgardot. Lássuk, hogy a Tribes of Midgard miről is szó valójában.

Vág, gyűjt, fejleszt, ismétel

A Tribes of Midgard egy túlélő kalandjáték, ahol egyedül vagy akár csapatban vághatunk neki Midgard meghódításának. Egy falu mellett kezdjük meg játékunkat, mely bázisunkét szolgál központjában Yggdrasillal, a világfával. Ez a fa jelenti bázisunk életét, és ha elpusztul az a játékunk végét jelenti. Persze nem kell megijedni, hisz azonnal  ugorhatunk is a következő kalandba. Szedjük össze a szerzett XP-t és a feloldott tartalmat és már kezdhetjük is elölről a játékot. A pályán rengeteg nyersanyag mellett NPC táborok várnak ránk, melyeket lemészárolva lelkeket és ládákat szerezhetünk. Ezek általában valamilyen ritkaságot, fegyvert vagy csak nyersanyagot tartalmaznak, ami a városunk/fegyverünk fejlesztéséhez kell. Bőven kell idő mire kitapasztaljuk, hogy pontosan mikor hol mire lesz szükségünk, de néhány menet után már ráismerünk a játék alapmechanikájára és kezdő taktikáira.

A lélek a központja mindennek

A játékban hatalmas szerepet játszik a Soul, azaz Lélek nyersanyag, mely minden élőlényben megtalálható Midgardban. Ez a játék „aranya” amellyel fejleszthetjük vendorainkat, városunkat, városfalunkat, megjavíthatjuk fegyverünket, éleszthetjük Yggdrasilt. Azonban a léleknek nagy ára van. Ha meghalunk, úgy az összes összegyűjtött lelkünk az éterbe végzi, melyet azután se kapunk vissza, ha összeszedtük elejtett testünket. Vigyáznunk kell tehát, hogy milyen ellenfélnek megyünk neki, ha sok lelket összeszedtünk már, mert könnyen rakhatjuk is a levesbe. Ezt érdemes lesz megtanulni, mert néhányszor a tesztelés során végeztem úgy, hogy szép számban dobtam ki az ablakon az összegyűjtött Souljaimat. Mindig érdemes nagy kaland előtt a fejlesztéseket elvégezni és utána már nyugodt szívvel vághatunk neki a nagyobb ellenfélnek.

Ebben nagy segítség a pálya szerte elhelyezett transportok, melyek között könnyen közlekedhetünk a Bifröst segítségével. Ha pedig nincs közelünkben egy kő se a zsebünkbe is lapul egy, melyet aktiválva azonnal a bázison találjuk magunkat. Ennek az ára csak annyi, hogy kell egy kis idő mire újra aktiválhatjuk.

Támad a természet

Nagyon egyszerű lenne a játék, ha csak körbe körbe rohangálnánk és gyűjtögetnénk ezért a játék természetesen minden este sötét erőket küld ránk, akik megpróbálják elpusztítani Yggdrasilt. Az éjszaka során folyamatosan jönnek a lények és bár első nap még nem veszélyesek, ahogy telnek a napok úgy egyre több és több jelenik meg, és ha egy picit is figyelmetlenek vagyunk könnyen elveszíthetjük a bázisunk, amíg mi máshol bóklászunk. Különösen érdemes figyelni a vérholdra, amitől ezek a lények még erősebbek lesznek és a bestiákat még nehezebb lesz elpusztítani.

Természetesen nem csak az éjszaka hanem olykor olykor a Jötünnök érkezésétől is tartanunk kell. Ezek az óriások fenyegetik Midgardot, így minket és a világfát is. Minél többet megölünk annál erősebb spawnol a helyére, de a megölésükkel különös tárgyra teszünk szert, melyből nagyon erős fegyvert kovácsolhatunk magunknak.

Klasszikus Viking

A Tribes of Midgradban is helyet kaptak a klasszok. Összesen 8 klasszal találkozhatunk, melyből az elején kettőt választhatunk. Ahogy kaszaboljuk az ellenfeleinket ahogy az lenni szokott XP-ben részesülünk, így pedig szinteket szerezhetünk. A szintért a talent fánkon válthatunk ki perkeket amivel még erősebb Vikingekké válunk és ezzel pedig még jobban odapörkölhetünk az ellennek. Jól hangzik nem?

A világ maga szerintem pompás. Igazán visszaadja a viking érzetet, és mellé remek hangok, textúrák és elnevezések párosulnak. A fejlesztőknek itt jár a pont, mert tényleg nagyon vikingesre sikerült a játék.

Minél többen, annál nehezebb

A játékban lehetőségünk van online nekivágni több bajtárssal vagy random emberekkel. Egyszerre így nagyobb területet és több nyersanyagot gyűjtve össze a pályán. A probléma csak az, hogy minél többen vagyunk annál erősebb az ellenfél. Vegyünk egy példát. Míg egyjátékos módban 70 ezer élete van egy Jötünnek úgy több játékos esetén van, hogy már a LVL 1 óriás is 140 ezer élettel kezd. Ezenfelül az éjszakai élet se buli. Sokkal több ellenfél, sokkal nagyobb csapások, így ha a társaink a kiruccannak egy éjszakai sétára könnyen találhatjuk magunkat a lángok között.

De hol a vége?

A játéknak természetesen célja is van. Megállítani nem tudjuk a játékot még egyéni játékmódban sem, de a Bifröst segítségével, amint megöljük első Jötünnük távozhatunk. Ezenfelül egy hatalmas lény található Midgardban, aminek a megölésével véget ér a játék. Ezt nem leplezem le senki előtt, de követni kell a feladatot és eljuttok a végső bosshoz. A fejlesztők szezononként változtatják majd a bestiát, így újabb élmények elé kerülhetünk szezononként.

Verdikt

A Tribes of Midgard egy gyors lefolyású survivor játék, melyet szerintem első sorban speedrunnerek élveznek majd. Nem mondom, hogy mindennap előveszem a játékot, de ha le is ülök inkább egyedül vágok neki a hentelésnek. A többiek tényleg csak zavartak és annyira nem adott sokat az élményhez. Ha szereted a repetetív játékokat és a speedrunokat akkor ez egy neked való cím. Ha inkább történetre vágysz, akkor egy másik játékot ajánlanék inkább mert ebben sok élvezeted nem leled.

Összefoglalás

A falu legnagyobb vikingje – Tribes of Midgard teszt


Szerzői értékelés

7

A Tribes of Midgard egy gyors lefolyású survivor játék, melyet szerintem első sorban speedrunnerek élveznek majd. Nem mondom, hogy mindennap előveszem a játékot, de ha le is ülök inkább egyedül vágok neki a hentelésnek. A többiek tényleg csak zavartak és annyira nem adott sokat az élményhez. Ha szereted a repetetív játékokat és a speedrunokat akkor ez egy neked való cím. Ha inkább történetre vágysz, akkor egy másik játékot ajánlanék inkább mert ebben sok élvezeted nem leled.

  • Újabb speedrun cím
  • Remek környezet és hangulat
  • Vikingek

  • Hamar megunható
  • Nem elég alapos tutorial
  • Random halálok

Olvasói értékelés

0

×