Egy frissített bírósági dokumentum alapján a Google fontolóra vette az Epic Games megvásárlását, hogy ezzel eltávolítsák a fenyegető vállalatot.

2020 augusztusában az Epic Games pert indított az Apple ellen az App Store „monopolisztikus gyakorlata” miatt. Később ugyanezen a napon hasonló keresetet indítottak a Google ellen is. A panaszok lényegében azonosak voltak: Azzal, hogy az alkalmazáskészítőknek belső fizetési rendszereiken keresztül kell feldolgozniuk az alkalmazáson belüli vásárlásokat – és eközben 30%-os részesedést követelnek -, az Apple és a Google gyakorlatilag monopóliumokat tartott fenn és elnyomják a piaci versenyt.

Ez elég nagy probléma. Az Epic győzelme szinte biztosan olyan nagyszabású változásokat indítana el az App Store-ban és a Google Play-ben, amelyek jelentős összegekbe kerülnének a két vállalatnak. Ezt természetesen egyik vállalat sem akarja, és egy frissített bejelentés szerint a Google még azt is fontolgatta, hogy részben vagy egészében megvásárolja az Epicet, hogy megszüntesse a verseny „fenyegetését”.

„A Google nem elégszik meg a szerződéses és technikai megoldásokkal, melyeket gondosan felépített a verseny kiküszöbölésére. A méretét, befolyását, hatalmát és pénzét arra használja, hogy harmadik feleket olyan megállapodásokra bírjon rá, amelyek tovább erősítik monopóliumait” – áll a The Verge által megjelentetett dokumentumban.

„A Google például odáig ment, hogy megosztotta monopolprofitját üzleti partnereivel, egy sor belső projektet dolgoztak ki, hogy kezeljék az Epic miatt fennálló problémát. A fejlesztők számára versenyképes alternatívákat kínálnak, és még azt is fontolgatták, hogy részben vagy egészben megvásárolják az Epic-et, hogy elnyomják ezt a fenyegetést.”.

Erről állítólag nemtudott az Epic Games

Nem tudni, hogy pontosan mikor történt mindez, és úgy tűnik, még az Epic sem tudott róla. – „Erről nem tudtunk, és a bírósági védőhatározat miatt csak most értesültünk arról, hogy a Google fontolgatta az Epic megvásárlását, hogy leállítsa a Google Play-jel való versengésre irányuló erőfeszítéseinket” – írta Tim Sweeney vezérigazgató a Twitteren.

 

A bejelentés azt is állítja, hogy a Google Play vezetői tettek néhány ajánlatot az Epic-nek egy különleges Fortnite üzlet létrehozására. Végül az Epic elutasította a Google ajánlatát, és ehelyett úgy döntött, hogy a Fortnite Android verzióját saját weboldalukon, és a Samsunggal kötött forgalmazási megállapodáson keresztül kínálja.

Válaszul a beadvány szerint a Google „izgalmas” statisztikákat kezdett megosztani az ügyről tudósító újságírókkal a hamis alkalmazásokról, amelyeket a Google Play Protect a Play-en kívüli letöltésekből fogott el, és a hardvergyártókkal is tárgyalt, hogy megakadályozza őket abban, hogy oldalirányú terjesztési megállapodásokat kössenek a fejlesztőkkel.

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×