Megérkeztek az első európai negyedéves mobiltelefon eladási statisztikák, amiből egyértelműen kiderül, hogy a kínai telefonok egyre erősödnek.

A mobilos szegmens mindig is kifejezetten kompetitív piac volt, ahol bizony nagyon könnyű megbukni. Elég csak a Nokiára, a Blackberry-re, vagy mostanság az LG-re gondolnunk, akik hiába gyártottak egykor jó olykor-olykor előremutató készülékeket, rendre alul maradtak az újabb szereplőkkel szemben.

Ezek általában kínai gyártók szoktak lenni, akik az utóbbi néhány évben különösen nagy hajrát mutatnak a népszerűségi és eladási statisztikákban. Egyre többen vesznek világszerte Xiaomi, Oppo, és Realme telefonokat, ami egyáltalán nem is csoda, hiszen rendkívül jó képességű és kiváló árkategóriába eső készülékekről van szó.

A Strategy Analytics legfrisebb negyedéves mérései is ezeket támasztják alá, sőt, konkrétan már ott tartunk, hogy az öt legkelendőbb mobil közül Európában három kínai gyártmány.

Kép: Strategy Analytics

Az elemzőcég szerint 2021. második negyedévében a története során először a Xiaomi lett a legkeresettebb telefon az EU-ban, megelőzve ezzel a nagyon régóta első helyen csücsülő Samsungot. A Xiaomi az elmúlt hónapokban 12,7 millió telefont adott el a régióban, ami 67,1%-os növekedést jelent az előző évi teljesítményéhez képest. Ezzel az eredménnyel a teljes piac 25,3%-át fedi le, a legkelendőbb készülékek pedig az Mi és Redmi sorozatú okostelefonjaik voltak.

Ezzel szemben a Samsung 700.000 mobillal kevesebbet tudott eladni mint a Xiaomi, így 7%-os évi csökkenéssel 12 millió darabbal zárta az európai negyedévet. A legtöbben a Samsung Galaxy A sorozat új 5G-s modelljei iránt érdeklődtek.

A harmadik helyre az Apple érkezett meg, amely úgy adott el 9,6 millió iPhone-t, hogy 15,7%-kal növekedtek az eladások is. Az almás vállalat a teljes mobilos szegmens 19.2%-át fedi le, ami ilyen látványos kínai nyomás ellenében kifejezetten jó teljesítmény – bár itt egyre inkább visszaszorulni látszanak. Az európai hűséges Apple-felhasználók körében a legkelendőbb termék természetesen az iPhone 12 volt.

A negyedik és az ötödik helyre sokkal lemaradva az Oppo és a Realme kerülhetett, akik egészen brutális növekedésen mentek keresztül az előző évi időszakhoz képest. Az Oppo folyamatosan növekszik a térségben (nem is olyan rég Magyarországra is kezdtek szállítani), ami 180%-os gyarapodást, és 2,8 milliós jelent EU-s szinten 2020-hoz képest. A Realme azonban olyan elképesztő számokat produkált, hogy nem is nagyon térek magamhoz: 1800%-ot nőttek az eladások tavalyhoz viszonyítva, ami 1,9 millió eladott készüléket jelent.

Mindent összevetve egészen érdekesen alakulnak az okostelefon eladások Európában is, ahol sok más területhez hasonlóan a kínai gyártók dominálnak. Az Apple persze köszöni szépen, egyelőre képes tartani a piaci részesedését, de az egyre erősebb és minőségibb ázsiai mobilok nem csak a többi Androidos márkára, hanem rájuk is veszélyt jelenthetnek. Ha pedig a most még lemaradozott Oppo és Realme továbbra is hasonló ütemben fejlődik, akkor bizony sokak fejére ránőhet még. Erről pedig tudna mesélni a Xiaomi is.

via – Stretegy Analytics, SlashGear

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×