Egy San Francisco-i férfi még a kezdetek kezdetén szállt be a Bitcoinba, aminek köszönhetően mára dollármilliomos lett, csak hát egy petákhoz sem fér hozzá.

Azok, akik még a Bitcoin hajnalán, nagyjából a 2010-es évek legelején szálltak be a kriptovalutába az utóbbi időszakban különösen nagy megtérülést tapasztalhattak, többeket milliomossá, párakat pedig milliárdossá téve. Mindez persze a valutától függ, mindenesetre sokan tehettek szert mesés gazdagságra néhány tucat dollát befektetésével.

Nagyjából hasonló történt a 33 éves szoftverfejlesztő Stephen Thomassal is, aki még 2011-ben készített animációs-magyarázós videókat a Bitcoinról és a blokkláncról, így mondhatni, hogy a korai befektetők egyike közül való. Akkor még tényleg csak a krémek krémje fektetett a kriptóba, sokan még azt sem nagyon tudták, hogy létezik, ez pedig az akkori árfolyamán is meglátszott, hiszen egyetlen BTC mindösszesen 4-5 dollárt ért.

Akkor Stephen is betárazott belőle, elmondása szerint a vagyona valamivel több mint 7000 BTC-re rúgott, amiből túlzottan nem költögetett (nem is volt még nagyon mire). Ezért az az összeg mostanra szupergazdaggá tette, ami jelenlegi árfolyamán körülbelül 260 millió dollárnak, körülbelül 63 milliárd forintnak feleltethető meg.

A probléma csak az, hogy nem fér hozzá, mert elfelejtette a kódját.

 

Mindez vicces lehet, valójában viszont sokkal gyakoribb jelenség, mint az elsőre gondolnánk. Több szakértő és elemző világít rá arra a problémára, hogy a kriptovaluták decentralizált jellegéből adódóan, nincs senki, aki segíthet visszaszerezni az ellopott kriptót, vagy rendelkezésünkre állna, ha elfelejtenénk a digitális pénztárcához tartozó – pont az előző miatt rendkívül nehéz – jelszavunkat. Emiatt pedig egészen sokan járnak hasonlóan.

Ha elfelejtettük, és tényleg nem tudunk belépni, akkor bizony ennyi volt, az a bitcoin örökre elveszett – hacsak valamikor eszünkbe nem jut. Sokan ezért olyan eszközöket használnak a ritkán használt és fontos jelszavaik tárolására, mint az „iron key”, amit eredetileg még katonai célokra fejlesztettek ki. Az „iron key” tulajdonképpen pont olyan USB-tárhely, mint amilyeneket a kém- és akciófilmekben is láthatunk: titkosított és jelszóval védett, ami néhány sikertelen próbálkozás után teljesen és véglegesen törli a tartalmát.

Szerencsétlen hősünk ennek a jelszavát is elfelejtette.

A probléma ezzel annyi, hogy az eszközt gyártó Kingston sem tud hozzáférni a tárhelyen lévő adatokhoz, így ha Stephennek nem ugrik be a jelszava, akkor bizony fújhatja a gazdagságot. A New York Times-nak adott interjúja alapján pedig pontosan erről van szó, így hiába rendelkezik mesés vagyonnal, azt sosem fogja tudni már semmire sem felhasználni.

Stephen élete ezután mondhatni teljesen megváltozott. Elmondása szerint alapjaiban változott meg a pénzhez való viszonya, ugyanis ő maga hiába mondhatja magát dollármilliomosnak, ha nem fér hozzá a vagyonához. Azóta több műsorba is meghívták, számos előadást is tartott, ahol felhívta ezekre a problémákra a figyelmet.

„Ez egy igazán nagy mérföldkő volt az életemben, ekkor ébredtem rá, hogyan állok saját magamhoz a jövőben, és nem arról fog szólni az életem, hogy mennyi pénz van éppen a bankszámlámon.”

via – Tweak Town, NewsBreak, The New York Times

https://leet.hu/?s=sharksale&post_type=product

×