Egyre olcsóbban juthatunk hozzá kiváló szenzorral ellátott egerekhez.

Az elmúlt időszakban több WhiteShark /eShark termék is megfordult a kezeink alatt. A cég több kategóriában is képviselteti magát, így találkoztunk már TKL billentyűzetükkel, illetve egérrel is. Ezúttal a nagyon kellemes árral és kiváló szenzorral kecsegtető xy egér került górcső alá.

Doboz és nyers adatok

  • Méret: 120 x 63 x 39
  • Súly: 145g (kábellel)
  • Szenzor: Pixart PMW 3360
  • Maximum DPI: 12000
  • Gombok száma: 7
  • Anyag: Műanyag
  • Talpak: PTFE
  • Kábel: 1.8 méter, fonott kábel

A doboza a színvilágot tekintve kicsit a Razer termékeire emlékeztet. A felhasznált anyagok tekintetében semmi különleges, sima papír csomagolásról beszélhetünk. Túl sok extrával nem fogunk találkozni a kibontás során, de ez nem is az a kategória.

Külalak, gombok

A 12 centis hosszúsága a közepes egerek kategóriájába sorolja az eShark perifériáját. Viszonylag nehéz egérről beszélhetünk, így nem meglepő, hogy itt nem találkozunk különféle lyukakkal, nem volt cél a ház könnyítése. Az átlagos, kisebb kezű játékosoknak a palm fogás sem lesz akadály, a nagy tenyérrel rendelkezőknek inkább a fingertip/claw grip lesz majd a nyerő.

Az anyaghasználatra sem lehet panasz. A műanyag kellemes tapintású, mintha kapott volna egy nagyon enyhe gumírozott réteget is, de lehet csak a gyártó által „Powder coating/Porfestés”-nek nevezett kezelés hatására érezzük így. Nem recseg, nem ropog, egyáltalán nem érződik gagyinak hosszabb használat közben sem.

Gombokból hetet is megtalálhatunk az egéren. Az 5 alap gomb (főgombok, oldalsó kettő és a görgő) mellett 2 gombot foglal helyet a görgő alatt. Ezekkel alapesetben a DPI lépéseket állíthatjuk, de a szoftverben teljesen személyre szabhatóak, gyakorlatilag bármilyen funkcióval elláthatjuk őket.

A főgombok alatt Huano kapcsolók kaptak helyek, ezeket 20 millió kattintásra hitelesíti a gyártó. Jól tették a dolgukat, szerencsére nem beszélhetünk Zowie szintű keménységről velük kapcsolatban, a felhasználók többsége elégedetten fog kattintani velük. A talpakon sem spórolt az eShark, szerencsére PTFE / Teflon köszönt ránk az egeret felfordítva. Az RGB világítás kiváló, többeknek már-már túlzó is lehet, de természetesen a szoftverben ez is kikapcsolható vagy szabadon módosítható. A logó alap esetben a beállított DPI presetek színét jeleníti meg, így egyből láthatjuk, hogy 400 vagy épp 12000 DPI-n ketyeg-e az egér.

A kábel fonott kivitelt kapott, értelemszerűen ez azért nem olyan légies, mint a paracord kábelek. Sokkal kevésbé akadályoz majd minket azonban a mindennapok során, mint egy átlagos kábel.

A szenzor

Itt kell bizonyítani az egérnek, hiszen az egyik nagy előnye, hogy 12-14 ezres kategóriába is elhozta a Pixart PMW 3360-as szenzorát. A tesztek alapján tökéletesen tette a dolgát, a polling rate is stabil volt. Nem tapasztaltunk sehol sem problémát, legyen szó egy-egy keményebb Valorant Operator rántásról vagy épp egy intenzív Fortnite build fightról. A szenzort a többi 3360/3366/3389 variánshoz hasonlóan érdemes ~1800 CPI alatt használni kompetitív körülmények között az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében

!FONTOS!

Könnyen lehet, hogy a frissen kibontott egér a beállítások ellenére is fixen 125Hz-cen tartja a polling rate-et. A gyártónak jeleztük a dolgot, >IDE< kattintva letöltheted a frissítést, melyet feltelepítve már a beállított értéken ketyeg majd a rágcsáló. Ha lefutott a frissítés maga, akkor az ALT+F4-et lenyomva léphetsz ki, majd egy újracsatlakoztatás után ismét életre kel az egér. Természetesen a művelet közben ne legyen más egér bedugva a gépbe.

Szoftver

Improve pointer precision elől vegyük ki a pipát

Itt kapunk egy viszonylag korrekt szoftvert is, de ez is arra a kínai kaptafára épült, mint amire szinte bármelyik kisebb egérgyártó szoftvere. Az alkalmazást a gyártó oldalán hamar megtalálhattuk, gyorsan települt és szerencsére a sebességével sem voltak problémák. Valamiért gyárilag bekapcsolták a Windows-os rásegítést, de ezt a szoftverből ki is iktathatjuk. Az alábbi dolgokat állíthatjuk a szoftverben:

  • Állíthatjuk a gombok funkcióit
  • Állíthatjuk a DPI/CPI lépések színét, értékeit
  • Természetesen az RGB világítás típusát, színét és erősségét is
  • Illetve a polling rate, LOD beállításokat is itt találjuk
  • Makrókat is beállíthatunk

Az eShark SHINAI-V2 ESL-M5 már megtalálható a Leet.hu webáruházában.

Köszönjük a tesztterméket az eSharknak.

 

Összefoglalás

Top szenzor az alsóbb kategóriában is – eShark SHINAI-V2 ESL-M5 egér teszt

Ha az árcédulát is nézzük, akkor kellemes csalódás volt az egér. A szenzor szerencsére kiválóan teljesít, a méret és a súly preferencia pedig teljesen szubjektív. Számomra az 59 grammos MZ1 után meglehetősen nehéznek érződött a periféria, de ez tényleg felhasználófüggő dolog. Az anyaghasználat kellemes volt, az RGB fanok is megtalálhatják a számításaikat. Ebben az árkategóriában, ezekkel a specifikációkkal fényes jövő állhat az egér előtt.


Szerzői értékelés

7

Kellemes anyaghasználat

Masszív felépítés

Jó szenzor

RGB világítás

Szoftver

Makrózhatóság

Kellemes clickfeelingű Huano főkapcsolók

Nincs extra a dobozban

A kábel lehetne kicsit jobb minőségű, légiesebb

Rosszul konfigurált alapbeállítások (125 Hz, rámutatás segítés)

Olvasói értékelés

0

×